Mozaik

50 év után kelt ki szalakóta fióka Nógrád megyében

Nógrád megyéből az 1970-es évek tájékán eltűnt a szalakóta, mint rendszeres fészkelő madárfaj, de az idei év meghozta számukra az áttörést, olvasható a Szalakóta Védelmi Program honlapján.

Mint írják, az utóbbi években egyre gyakrabban fordultak elő kóborló példányok a Zagyva, valamint az Ipoly folyók mentén, így reménykedni lehetett, hogy a szalakóta újra megtelepszik a megyében. Ennek okán a legalkalmasabb élőhelyekre számos odú került kihelyezésre, melyek közül egyben már 2019-ben költésbe is kezdett egy pár.

Sajnos abban az évben a költés meghiúsult, idén azonban újra visszatértek a szalakóták az odúhoz. Július 9-én az első ellenőrzés során két tojást találtak az odúban, melyek közül az egyik sérült volt. Július 31-én a következő ellenőrzés során egy jól fejlett fióka volt az odúban, így újra sikeres szalakótafészkelést regisztrálhattak Nógrád megyében, írják.

Fotó: rollerproject.eu

A szalakóta számára kedvező legeltetett területek nagysága jelentősen nőtt az elmúlt időszakban, valamint jelentős mennyiségű odú is kihelyezésre került Nógrád megyében, így reménykedünk, hogy ez az idei sikeres fészkelés egy mérföldkő lesz, és hosszú távon egy jelentősebb populáció alakulhat ki a térségben.

Először láttak ilyen madarat Magyarországon
Valószínűleg díszmadártartótól szökött meg a gyönyörű égi vándor.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik