Virágzó vidékünk

Főszerepet kaptak a szegedi Fehér-tónál a szalakóták

Céljuk a Kárpát-medence szalakóta-populációjának védelme és megőrzése.

Uniós finanszírozású LIFE+ projekt részeként megnyitották a Szalakóta Látogatóközpontot Szatymaz és Sándorfalva között, a szegedi Fehér-tó mellett 2019. november 8-án. A Sándorfalva felől megközelíthető látogatóközpont ökoturisztikai és oktatási programok, madarász táborok és kutatási feladatok helyszíne lesz.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) vezetésével és többek között a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) közreműködésével folytatott „A szalakóta védelme a Kárpát-medencében” című projektből valósulhat meg a látogatóközpont 2020. március végére teljes egészében.

A projekt és a látogatóközpont kialakításának a célja, hogy a Kárpát-medence szalakóta populációját megerősítsék, és megalapozzák hosszú távú fenntartható védelmét.

A szegedi Fehér-tó mellett álló ingatlant a nemzeti park felújította és átépítette, az MME Csongrád megyei helyi csoportjának tervei szerint ökoturisztikai és környezeti nevelési programokat szerveznek itt szakvezetéses túrákkal, madárgyűrűzési bemutatókkal, valamint ismeretterjesztő programokkal és ornitológiai táborokkal várják majd a látogatókat.

Afrikai nyárban karácsonyoznak a magyar szalakóták
Ezek a madarak semmit sem bíznak a véletlenre.

A szegedi Fehér-tó az európai madárvonulás fontos állomása, pihenő- és táplálkozó helye a vonuló darvak, vadludak és récefélék ezreinek. Jelenleg is csaknem 20.000 daru éjszakázik a lecsapolt halastavakon. A darvak esti húzásának megfigyelésére az MME és a KNPI is rendszeresen indít szakvezetéses túrákat az október-novemberi vonulási időszakban. A fokozottan védett terület a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet legnagyobb állóvize, több mint 300 madárfajt figyeltek már meg a területen, Európa egyik legnagyobb sirálytelepe is itt található, a Korom-szigeten.

Olyan „Madárbarát kert”-et is kialakítottak, ahol ötleteket láthatunk arra, hogyan varázsolhatjuk kertünket nemcsak madárbaráttá, de sün- és rovarbaráttá is. 

A tó rendkívüli élővilágát most már annak több pontján is megfigyelhetik a látogatók. A projekt keretében a Szalakóta Látogatóközpontnál is épül majd egy új tanösvény tavasszal, de a Szatymaznál, az E75-ös főút mellett álló Tisza-völgyi bemutatóháztól induló 2 km hosszú Sirály tanösvény is szabadon látogatható. A tanösvény mára elhasználódott tábláit tavaszra felújítja a nemzeti park igazgatósága. Itt található a Beretzk Péter-kilátó, ahonnan a Korom-sziget sirálytelepére is csodás panoráma nyílik.

Kiemelt kép: Andy Morffew/Wikimedia Commons

Afrikában szárnyal az egyetlen jeladós magyar szalakóta
Eleven hamarosan az Egyenlítőn túlra repül tovább.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik