Mozaik

Egymillió forint értékű madarak csapódtak a Tatára érkezett nyolcezer vadlúdhoz

A szakemberek állományfelmérése alapján 8100 vadlúd érkezett meg eddig a Tatai Tavak Ramsari Területre, melyből 6700 nagy lilik, 1400 nyári lúd és 3 tundralúd. A tömeget alkotó ludak között feltűnt két, globálisan veszélyeztetett, fokozottan védett vörösnyakú lúd is, írja a kemma.hu.

Vörösnyakú lúdból jellemzően november 5-e környékén szokták észlelni az első példányokat, a fajtából egy-egy egyed, vagy kisebb csapatok időznek itt hosszabb, rövidebb ideig. Tavaly ugyanakkor minden addiginál korábban, október 19-én bukkant fel két madár az Asszony-tavon.

Az MME madáradatbázisa szerint a faj vonulási szokásainak átalakulása miatt egyre jelentősebb számban csatlakozik a nagylilik csapatokhoz, mostanra százas nagyságrendben tartózkodik nálunk az október és március közötti időszakban. Költőhelyei és tradicionális telelőhelyei az elmúlt évtizedekben jelentősen átalakultak, állománya nagyon sérülékeny. A legtöbb egyed a Kaszpi- és a Fekete-tenger mellékén telel. Hazánk szerepe a faj védelmében a jövőben jelentősebbé válhat. A madár eszmei értéke egymillió forint.

Fotó: iStock

Szabó Máté, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Komárom-Esztergom Megyei Helyi Csoport titkára a lap megkeresésére elmondta, hogy a madarak az Öreg-tavat még nem használják éjszakázó helyül. Akkor lesz állandó pihenőhelyük a tó, ha annak a vízszintje ideális lesz. Addig a Tata környéki vizes élőhelyeken tartózkodnak.

Tata az első olyan magyar város, ahol kifejezetten természetvédelmi megfontolásból korlátozták a szilveszteri tűzijátékozást. A tiltás az idei évben is érvénybe lépett november elsejétől, ennek értelmében 2020. február 28-ig tilos tűzijátékozni. 

A lap megjegyezte, a természetvédelmi szakemberek és önkéntesek javában készítik elő a november 30-án megrendezendő 19. Tatai Vadlúd Sokadalmat. A rendezvénnyel és a vadludakkal kapcsolatban további információkat a vadludsokadalom.hu oldalon olvashatnak.

Hazaért második otthonába az utolsó ismert nyugati hódaru
A ritka madár ötezer kilométert repült.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: iStock

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik