Életmód

Tovább szigorították a téli tűzijátékok tilalmát Tatán

Az első magyar város, ahol Szilveszter napján nem lesz durrogtatás.

A Magyar Madártani Egyesület idén ősszel kezdett aláírásgyűjtésbe a Tatai Öreg-tóra érkező vízimadarak védelmében, konkrétan a pirotechnikai eszközök – így a szilveszteri tüzijáték – betiltásáért arra az időszakra, amikor vadludak tízezrei telelnek az Öreg-tavon.

Rendeletben tiltották meg a szilveszteri tűzijátékot

A város képviselő-testülete az állatvédők oldalára állt és rendeletben tiltotta meg november 1. és február 28. között – amikor a vízimadarak a tavon telelnek – a 2. és a 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijátékok használatát a város közigazgatási területének egy részén. Az in­do­ko­lás sze­rint az Öreg-tónál te­lelő és át­vo­nuló vad­lu­da­kat védik ezzel, hiszen tavaly például a madarak 70 százaléka elmenekült a szilveszteri durrogtatás miatt. A szakemberek szerint a fény- és hanghatások akár hetekre is elüldözik a vadludakat a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyről, amely a Ramsari Egyezmény hatálya alá tartozik.

Tovább szigorították a korlátozást

Idei utolsó, december 19-i ülésén Tata önkormányzata tovább szigorította a tűzijátékok használatának korlátozásáról szóló önkormányzati rendeletet. Ez egyrészről egy kisebb pontosítást jelent, ugyanis utcákra lebontva is meg kellett határozni azt a területet, ahol tilos a tűzijáték használat november 1. és február 28. között. Emellett a tilalom hatálya alá bekerültek a 4-es besorolás alá eső pirotechnikai eszközök is, tehát a város közigazgatási határain belül – Agostyán kivételével – tilos a szóban forgó időszakban a 2-es, a 3-as és a 4-es besorolás alá eső pirotechnikai eszközök használata.

A korlátozással érintett terület -Forrás: tata.hu

A pirotechnikai termékek besorolása

A vonatkozó törvény szerint a színpadi pirotechnikai termék kivételével a szórakoztató célra szánt azon pirotechnikai terméket (a továbbiakban: tűzijáték termék), amely nagyon alacsony kockázattal és elhanyagolható zajszinttel jár, és amelyet – beleértve az emberi tartózkodás céljára szolgáló épületek belsejét is – behatárolt területen való használatra szántak, az 1. pirotechnikai osztályba sorolják. A 2. pirotechnikai osztályba tartoznak azok a termékek, amelyek használata amely alacsony kockázattal és alacsony zajszinttel jár, és a szabadban lévő behatárolt területen való használatra szántak. A 3. pirotechnikai osztályba azok, amelyek használata közepes kockázattal jár, a szabadban lévő nagy nyílt területen való használatra szántak, és amely zajszintje nem ártalmas az emberi egészségre. A 4. pirotechnikai osztályba pedig azok, amelyek használata nagy kockázattal jár, kizárólag pirotechnikus által használható és kezelhető, és amely zajszintje nem ártalmas az emberi egészségre, összegzi a Kemma.

Az állatvédők és sok állattartó szerint nemcsak Tatán kellene alkalmazni a tiltást, hanem az egész országban. A támogatók emlékeztetnek arra, hogy a kutyatartók egyik rémálma a szilveszteri tűzijáték és durrogtatás, amikoris házi kedvencek sokásága indul világgá rémületében.

Kiemelt kép: Mancs Rancs Alapítvány

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik