Mozaik

Megérkeztek az első vadludak Tatára

Az elmúlt napokban megkezdődött a madarak beáramlása a Kárpát-medencébe.

Talán az egész kontinensen nincs még egy olyan hely, mint a tatai Öreg-tó, ahol a félénk madaraknak ismert vadludak a város szívében, szinte testközelből láthatóak. Az itt telelő vadludak Skandináviából és Szibériából – Hollandia és Németország érintésével – érkeznek. Az első csapatok többnyire szeptember végén, október elején jelennek meg, majd márciusban indulnak vissza sarkvidéki fészkelő területeikre. A legnagyobb számban nagy lilik, vetési lúd és nyári lúd érkezik, de ritka ludak is feltűnnek Tatán.

A csodálatos látványosság lassan két évtizede a Tatai Vadlúd Sokadalom rendezvényén csúcsosodik ki. A 18. sokadalomra november 24-én kerül sor.

Bár a Tatai Vadlúd Sokadalomra még több hetet várni kell, az elmúlt napokban megkezdődött a vadludak beáramlása a Kárpát-medencébe. A Tatai Öreg-tavat ugyan még nem használják pihenésre és éjszakázásra a madarak, de a kerületi tavakon már megfigyelték őket. A rendezvény weboldalán arról tájékoztatnak, hogy megérkezett az első 6 példány nagy lilik a Tatai Tavak Ramsari Területre, és az egyetlen hazai fészkelő lúdfajunk a nyári lúd egyedszáma is folyamatosan emelkedik: jelenleg 900 példány éjszakázik a Ferencmajori-halastavakon.

A sokadalom idején a madarak száma több tízezerre tehető.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik