Virágzó vidékünk

Tízezrével érkeznek telelni a vadludak hazánkba

Magyarország kedvelt átmeneti otthonuk ezeknek a madaraknak.
Korábban a témában:

Az elmúlt napokban megkezdődött a vadludak beáramlása a Kárpát-medencébe. A Vértes-hegység északnyugati vízgyűjtő területén, az Által-ér völgyben vetési lúdból már legalább 8 példányt regisztráltak a madárbarátok.

Fotó: MTI – Varga Zoltán

A Tatai Öreg-tavat még nem használják pihenésre és éjszakázásra a ludak, de a kerületi tavakon a számuk már meghaladja az ezer példányt. A nagyobb csapatok kelet-nyugat irányú repülése során többségében a Fertő-tó felé tovább is repül, de hamarosan Tata környékét is több tízezer vadlúd lakja be és lel nyugodt, átmeneti téli otthonra.

Fotó: MTI[/caption]

Talán az egész kontinensen nincs még egy olyan hely, mint a tatai Öreg-tó, ahol a félénk madaraknak ismert vadludak a város szívében, szinte testközelből láthatóak.

A látványosság csúcspontja a hagyományos Tata Vadlúd Sokadalom, melyet ebben az évben november 24-25-én rendeznek meg.

Az Öreg-tavon telelő vadludak Skandináviából és Szibériából, Hollandia és Németország érintésével érkeznek. Az első csapatok már szeptember végén, október elején megjelennek, és márciusban indulnak vissza sarkvidéki fészkelőterületeikre. A legnagyobb számban nagy lilik, vetési lúd és nyári lúd érkezik, de ritka ludak is feltűnnek.

Fotó: MTI – Kovács Attila

A madárvonulás leglátványosabb elemét a Körös-Maros Nemzeti Parkban jelenleg a vadludak népes csapatai jelentik – olvasható a nemzeti park weboldalán. A viszonylag enyhe időjárásnak köszönhetően már most is a megszokottnál jóval nagyobb számban tartózkodnak nagy lilikek és nyári ludak a Kis-Sárréten. Mindkét fajból legalább 5-5 ezer példány mutatkozik a halastavak környékén, így igencsak megkapó látvány, amint reggelente tízezer madár húz ki a táplálkozóterületekre, majd esténként be az éjszakázóhelyekre.

Fotó: Vörösnyakú lúd/Wikimedia Commons[/caption]

A vörösnyakú ludak előőrsei is megérkeztek már, néhány példányt rendszeresen megfigyeltek.

Kiemelt kép: Nagy lilik/Wikimedia Commons

Ilyen színes hajókat csak a máltai kikötőkben lehet látni

Luzzukat ringat Marsaxlokkban a tenger - ez a tökéletes regény-nyitómondatnak is beillő néhány szó valójában a máltai valóság egy csodaszép szelete. Ozirisz szeme, különleges hajóroncsok és színes vízi taxik engednek betekintést Málta kultúrájának egy olyan részébe, amiről méltatlanul kevés szó esik.

Csodás tengerparti élmények, újra! (x)

Málta egyik büszkesége, hogy természetes fürdővizeinek köszönhetően az EU a vízminőség szempontjából értékelt országok három legjobbja közé sorolta.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.