Virágzó vidékünk

Tízezrével érkeznek telelni a vadludak hazánkba

Magyarország kedvelt átmeneti otthonuk ezeknek a madaraknak.
Korábban a témában:

Az elmúlt napokban megkezdődött a vadludak beáramlása a Kárpát-medencébe. A Vértes-hegység északnyugati vízgyűjtő területén, az Által-ér völgyben vetési lúdból már legalább 8 példányt regisztráltak a madárbarátok.

Zalavár, 2016. december 11.
Vadludak repülnek napfelkeltekor a Kis-Balaton felett Zalavárnál 2016. december 11-én.
MTI Fotó: Varga György
Fotó: MTI – Varga Zoltán

A Tatai Öreg-tavat még nem használják pihenésre és éjszakázásra a ludak, de a kerületi tavakon a számuk már meghaladja az ezer példányt. A nagyobb csapatok kelet-nyugat irányú repülése során többségében a Fertő-tó felé tovább is repül, de hamarosan Tata környékét is több tízezer vadlúd lakja be és lel nyugodt, átmeneti téli otthonra.

Tata, 2011. november 26.
Repülõ vadludak. Közel tízezernyi vadlúd vonulását és az Öreg-tóról való kirepülését figyelhetik meg az érdeklõdõk a hétvégén, a XI. Tatai Vadlúd Sokadalom rendezvényén. Az eurázsiai tundrák vidékérõl érkezõ vadludak évszázadokkal ezelõtt itt, a tatai Öreg-tó leeresztett medrében, a hajdan volt mocsárvidéken találtak pihenõhelyet maguknak hosszú vonulásuk során. Minden év novemberében visszatérnek, hogy a telet nálunk töltsék, majd február végén, március elején visszainduljanak északi költõhelyeik felé.
MTI Fotó: Kovács Attila
Fotó: MTI

Talán az egész kontinensen nincs még egy olyan hely, mint a tatai Öreg-tó, ahol a félénk madaraknak ismert vadludak a város szívében, szinte testközelből láthatóak.

A látványosság csúcspontja a hagyományos Tata Vadlúd Sokadalom, melyet ebben az évben november 24-25-én rendeznek meg.

Az Öreg-tavon telelő vadludak Skandináviából és Szibériából, Hollandia és Németország érintésével érkeznek. Az első csapatok már szeptember végén, október elején megjelennek, és márciusban indulnak vissza sarkvidéki fészkelőterületeikre. A legnagyobb számban nagy lilik, vetési lúd és nyári lúd érkezik, de ritka ludak is feltűnnek.

Fotó: MTI – Kovács Attila

A madárvonulás leglátványosabb elemét a Körös-Maros Nemzeti Parkban jelenleg a vadludak népes csapatai jelentik – olvasható a nemzeti park weboldalán. A viszonylag enyhe időjárásnak köszönhetően már most is a megszokottnál jóval nagyobb számban tartózkodnak nagy lilikek és nyári ludak a Kis-Sárréten. Mindkét fajból legalább 5-5 ezer példány mutatkozik a halastavak környékén, így igencsak megkapó látvány, amint reggelente tízezer madár húz ki a táplálkozóterületekre, majd esténként be az éjszakázóhelyekre.

Fotó: Vörösnyakú lúd/Wikimedia Commons

A vörösnyakú ludak előőrsei is megérkeztek már, néhány példányt rendszeresen megfigyeltek.

Kiemelt kép: Nagy lilik/Wikimedia Commons

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.