Virágzó vidékünk

Madarak ezrei tűntek el az Alföldről

Búcsút intettek a hidegnek a bíbicek, a seregélyek és a pajzsos cankók is.

A lehűléssel párhuzamosan nagyon sok madárfaj távozott a Kárpát-medencéből. A Körös-Maros Nemzeti Park tájairól is eltűntek már a bíbicek, seregélyek, pajzsos cankók és más vonuló madarak – olvasható az igazgatóság weboldalán.

Pajzsos cankó
Pajzsos cankó

Azok a fajok, melyeknek életmódja a vizekhez, vízpartokhoz kötődik, a fagyok beálltával szinte egyszerre álltak tovább. Ilyen látványosan tűntek el a bíbicek és a seregélyek, amelyeknek december elején még ezres csapatokban pihentek a térségben, december közepén viszont eseményszámba ment néhány példány megfigyelése. Ugyancsak elvonultak az utolsó pajzsos cankók, havasi partfutók és pólingok, amelyek táplálkozása szintén a sekély vízterekhez kötődik.

Seregély
Seregély

Észak-Békés megye a Dél-Hortobágyról Kardoskút irányába tartó darvak vonulási útvonalába esik. December közepén – ezt az országos daruszámlálás adatai is megerősítették – megszűnt a darvak mozgása, tehát az utolsó csapatok is búcsút intettek a Hortobágynak. Az eurázsiai daruállomány Kárpát-medencén átvezető vonulási útvonalát használó csapatok már csak a délebbi területeken – Kardoskúton, Pusztaszeren és a szegedi Fehér-tónál – tartózkodtak.

Bíbic
Bíbic

Vannak olyan fajok, melyek nagyon érzékenyen lekövetik a fagyhatár alakulását

Ilyenek például a vadludak, amelyek a vizek befagyásakor nagyon gyorsan továbbvonulnak, csak néhány kisebb csapatuk jár be a jégre, a megszokott helyekre éjszakázni. Amikor azonban a tavak jégpáncélja visszaolvad, nagyon hamar újra megjelennek. Ez a viselkedés különösen jellemző a nagy lilikre és a nyári lúdra.

Fotók: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik