Virágzó vidékünk
Tata, 2018. november 19.
A Kálvária-domb, balról a Fellner-kilátó Tatán 2018. november 19-én. A tatai önkormányzat megkezdte a Kálvária-domb környezetének rendezését és a söréttorony felújítását.
MTI/Bodnár Boglárka

Ökoturisztikai központ lesz a tatai Kálvária-dombon

A tatai önkormányzat megkezdte a Kálvária-domb környezetének rendezését és a söréttorony felújítását.
Korábban a témában:

A 407 millió forintos beruházás részeként később kézműves- és ökoturisztikai központtá alakítják az 1790-ben épült Kőfaragó-házat, amely a terület szomszédságában található. A munkálatokhoz az önkormányzat 350 millió forintos uniós és kormányzati támogatást kapott. A Kálvária-domb területén interaktív játszó- és pihenőhelyet hoznak létre, a Golgota-szoborcsoportot önkormányzati forrásból restaurálják. A söréttorony díszkivilágítást kap, belsejében építészeti kiállítást rendeznek be.

Tata, 2018. november 19.
A Kálvária-szoborcsoport, balról a kápolna Tatán 2018. november 19-én. A tatai önkormányzat megkezdte a Kálvária-domb környezetének rendezését és a söréttorony felújítását.
MTI/Bodnár Boglárka
Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

A felújítás után újra látogatható lesz a Fellner-kilátóként is ismert épület, amely Magyarország két söréttornyának egyike. Az 1939-ben emelt torony belsejében a kiöntött olvadt ólomcseppek lehullva a felületi feszültségtől gömb alakot vettek fel, majd megszilárdultak.

A projekt második ütemében, várhatóan januárban megkezdődik a Kőfaragó-ház felújítása. A házban bemutatják a tatai fazekasság hagyományait, valamint kézműves sörfőzdét és gyümölcsaszalót alakítanak ki. Létrehoznak továbbá egy fazekasműhelyt és egy kisebb vendéglátóhelyet.

Tata, 2018. november 19.
Kápolna a Kálvária-dombon Tatán 2018. november 19-én. A tatai önkormányzat megkezdte a Kálvária-domb környezetének rendezését és a söréttorony felújítását.
MTI/Bodnár Boglárka
Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

A Kőfaragó-ház 1790-ben épült, a Fazekas utca 62. szám alatt található. Az épületben egykor az Eszterházyak kőfaragói laktak, ma romos állapotban van. Jellegzetessége a tardosi vörös mészkőből készült lábazat, ablakkeretek és kőpárkányok, írta az MTI.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.