Virágzó vidékünk

Rekord: 65 ezer vadlúd érkezett Tata környékére

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2018. 11. 13. 07:07

A nagy gyülekezésnek a Kárpát-medencében tapasztalt aszály lehet a fő magyarázata.
Korábban a témában:

65 ezer példány vadlúd éjszakázott a Tatai Tavak Ramsari Területen, amely új rekord a vonuló, telelő vadludak számában, olvasható a Tatai Vadlúd Sokadalom weboldalán. A madarak még nem az Öreg-tavon tartózkodnak, hanem alternatív területeken találják meg számításukat.

2018. november 10-én reggel szakembereink 2 kiemelt jelentőségű vadlúd éjszakázóhelyen összesen 65 ezer példány vadlúd kirepülését rögzítették. A lúdtömegben 19 példány vörösnyakú lúd és 2 példány öreg kis lilik került elő, melyek egyaránt fokozottan védett, globálisan veszélyeztetett lúdfajok

– írták.

A megszokottól eltérő, jelentősszámú gyülekezésnek a Kárpát-medencében tapasztalt aszály lehet a fő magyarázata. A Tiszántúlon és a Duna-Tisza közén jelenleg nem áll rendelkezésre elég táplálék. A gyepek kiégtek, a vetések rosszul sarjadnak, a kukoricatarlók be vannak tárcsázva, így a madarak a dunántúli pihenőhelyeken koncentrálódnak és keresik boldogulásukat.

Soha nem érkezett ilyen korán vörösnyakú lúd Tatára
A fajtából egy-egy egyed, vagy kisebb csapatok időznek itt hosszabb, rövidebb ideig.

Az idei Tatai Vadlúd Sokadalomra november 24-én kerül sor.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons

vissza a címlapra

Kommentek

Budapest, 2019. február 21.
Az elsõ nyaralóhajó az Utazás 2019 kiállításon, a Hungexpón 2019. február 21-én. A Nicols Estivale Octo típusú nyaralóhajó 8-10 személy szállítására és egyben szállására alkalmas. A gyártó idén még további 9, 2020 májusáig összesen 20 hajót szállít le a Tisza-tó, Felsõ-Tisza vidékére, ami várhatóan felpezsdíti a régió idegenforgalmát.
MTI/Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.