Virágzó vidékünk

Új tanösvény épült a bioszféra rezervátumban a Mura mentén

A folyó menti pagony bebarangolása során a természet szintje ontja magából a látnivalókat.

Új tanösvény épült a Mura-folyónál, Molnári község határában. Az ösvény a Mura-menti Tájvédelmi Körzet és a Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátum területére invitálja a látogatókat, tájékoztatott a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság egy nemzetközi projekt támogatásával hozta létre az új tanösvényt, mely 1,7 kilométer hosszan mutatja be a Mura-mente sokszínű értékeit interaktív formában 6 állomáson.

Rejtett kincseket őriz a természet a Mura-mentén
A Mura holtágai és a famatuzsálemek unikális értékek.

A látogatók egy-egy pihenőponton megismerhetik és összehasonlíthatják a Mura-folyóban élő halfajokat valós méretben, ha szerencséjük van, akkor egy-egy horgász – ha neki szintúgy szerencsés napja volt- élőben is meg tudja mutatni a táblán ábrázolt fajokat.

Az árterek jellemző erdőtípusairól és a különleges körülményekhez alkalmazkodott növényekről is tájékozódhatnak a túrázok, a folyó menti pagony bebarangolása során megkereshetik a táblákon bemutatott fajokat. Ha elég nyitott szemmel járnak, számos hód nyomát is felfedezhetik, csakúgy a rágásnyomait, mint a jellegzetes lábnyomát.

Veszélyben a természeti kincsekben gazdag Mura folyó
A felbecsülhetetlen károk ráadásul nem csupán a szlovén, hanem az egész alvízi szakaszt érintenék.

A folyó partjához közelebb sétálva a Mura tájátalakító hatásairól olvashatnak, a partjára érve egy kavicszátonyt fedezhetnek fel, ahol számos faj lel otthonra, mint például a kis lile, billegető és erdei cankó, a vízben küllők, német és magyar bucó találja meg a szaporodásához szükséges feltételeket.

A tanösvény táblákat a Mura-folyó töltésén állították fel, így az könnyen bejárható gyalog és kerékpárral is.

Kiemelt kép: bfnp.hu

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik