Virágzó vidékünk

Rejtett kincseket őriz a természet a Mura-mentén

A Mura holtágai és a famatuzsálemek unikális értékek.

A Mura-menti térség sokáig őrzött határsáv volt, ami jelentősen hozzájárult a táj viszonylagos érintetlenségéhez. Ez a régió turisztikai szempontból az egyik legkevésbé látogatott térség az országban, ugyanakkor számos kulturális és természeti értéket rejteget, éppen ezért hatalmas eddig még kiaknázatlan potenciál van benne. Fontos a még meglévő tájértékek számba vétele, amivel felhívhatjuk a figyelmet megőrzésük fontosságára, ezáltal képesek lehetünk megőrizni őket a jövő generációi számára – olvasható Wachter Kinga és Právics Márk írásában a Balaton-felvidéki Nemzeti Park weboldalán.

A Mura folyó a mai napig változtatja a medrét, rombolja a partot és zátonyokat épít. A szűken vett Mura-menti térségbe hat település tartozik bele: Muraszemenye, Murarátka, Letenye, Tótszerdahely, Molnári, Murakeresztúr. A Mura-mente természeti értékeinek megőrzéséhez nagymértékben hozzájárult, hogy 2007-ben létrejött a Mura-menti Tájvédelmi Körzet, valamint 2012-ben megalakult a horvát-magyar határon átnyúló UNESCO Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátum.

A térségben számos unikális természeti érték található. Talán a legkülönlegesebbek a lefűződött, korábbi Mura holtágak, amelyek páratlan szépségük mellett, rendkívül fontos élőhelyet is biztosítanak néhány ritka, védett élőlény számára. De nem mehetünk el az idős famatuzsálemek mellett sem szó nélkül, hiszen egészen varázslatos légkört teremtenek maguk körül. Meg kell még említeni a folyamatosan változó arculatú zátonyokat, valamint a környező települések szőlőhegyeiről a szemünk elé táruló csodálatos panorámát is.

A kulturális értékek esetében azonban nem ilyen kedvező a helyzet, állapotuk változó. A legkedvezőtlenebb helyzetben a korábban erre a tájra olyannyira jellemző boronás présházak vannak. Ezek általában gondozatlanok, romosak vagy néhány éven belül azok lesznek. Ha állapotuk még nem rossz, akkor is jellemzően már nincs meg a sározott falburkolat, sőt a karbantartásukhoz szükséges tudás is lassan elveszik. Több mint félszáz, a népi építészeti hagyományokat őrző boronafalú présház található a letenyei Öreg-hegyen. Sajnos a térség többi településéhez hasonlóan nagy részük elhagyatott. A hagyományos építészeti stílusjegyeket őrző lakóházak állapota erősen változó, sok közülük elhanyagolt, romos állapotban van.

Szerencsére többen felismerték már, hogy ezeknek az épületeknek eszmei értéke van, ezért több felé láthatóak már a tájra jellemző stílusjegyeket megőrző, szépen felújított porták. A településéket és a szőlőhegyeket járva gyakran találkozhatunk útszéli keresztekkel. Ezek az egykor itt élt emberek vallásosságáról tanúskodó kőkeresztek a lelki eligazodás mellett a földrajzi tájékozódást is segítették, ugyanis gyakran nevezetes helyeken, határokon, mezsgyéken állították fel őket. A Mura-mente hat településén összesen 46 ilyen kereszt található, többségüket a XIX. században állították. A vallással vagy a helyi társadalom identitásával kapcsolatos értékek, templomok, kápolnák, keresztek, különböző emlékművek és szobrok jellemzően jó állapotban vannak, rendszeresen karbantartják őket.

Fotók: Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik