Életmód

Magyar természetvédők is mentenék Európa Amazonasát

Vízerőműeket építene Szlovénia a Mura folyón.

Komoly veszély fenyegeti a természeti kincsekben gazdag Murát és annak élővilágát, ha Szlovénia jóváhagyja a tervezett nyolc vízerőmű építését a folyón. A felbecsülhetetlen károk ráadásul nem csupán a szlovén, hanem az egész alvízi szakaszt érintenék – vagyis a magyar és a horvát folyószakaszt is. Az első vízerőmű építése már a küszöbön áll, ezért a WWF és szövetségesei petíciót indítottak ennek megállítása érdekében.

Fotó: Wikimedia Commons

Öt országon ível át a bioszféra rezervátum

A Mura menti hatalmas árterek Szlovéniában érintetlenségük, természetes szépségük és óriási biodiverzitásuk miatt teljes joggal részei a Natura 2000 hálózatnak. Szlovénia Környezeti és Területrendezési Minisztériuma nemrég azt javasolta, hogy a Mura szlovén szakasza legyen része “Európa Amazonasának”, a Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátumnak, mely Ausztriát, Szlovéniát, Horvátországot, Magyarországot és Szerbiát érinti.

Azonban ennek az európai szinten is rendkívül fontos területnek a teljes hátországát pusztulás fenyegeti. Szlovénia legértékesebb és legjobban megőrzött árterei áldozatul eshetnek a felelőtlen környezeti beavatkozásnak, körülbelül 7000 hektárnyi vizesélőhelyre kihatva. Különleges és veszélyeztetett fajok – mint a rétisas, fekete gólya vagy dunai galóca – halhatnak ki a területen.

Fotó: Wikimedia Commons

Nyolc gátat akarnak emelni a Murán

A Szlovén Villamosenergia Vállalat, a “Dravske Elektrarne” tervei szerint a szabadon áramló Murára gátakat emelnek, és a folyót nyolc élettelen víztározóvá alakítják át. A hrastje-motai vízerőműről szóló döntésnek – csakúgy, mint a következő hét erőműről szólónak – komoly következményei lesznek: ezek a gátak lennének az első olyan vízerőművek, melyek Natura 2000-es területen épülnek. A hatás katasztrofális lenne, és elrettentő példa lenne arra nézve, hogy mi következhetne be más értékes folyókon Európa-szerte, annak ellenére, hogy azok az európai jelentőségű élőhelyeket felölelő Natura 2000 hálózatba tartoznak.

Fotó: Wikimedia Commons

Nemzetközi tiltakozás

WWF Magyarország és szövetségesei – a szlovén Mojamura Egyesület és a Szlovén Horgászati Társaság, az ausztriai Naturschutzbund, a magyar Dráva Szövetség és a horvát ZEUS – petíciót fogalmaztak meg, melyben sürgősen arra kérik a felelős szlovén minisztert, hogy erősítse meg a terület nemzetközi védelmét. Ausztriával, Horvátországgal, Magyarországgal és Szerbiával közösen helyezze előtérbe a bioszféra rezervátum megerősítését, és ne hagyja jóvá ezeket a környezetre káros projekteket.

Eddig 13 ezren írták alá a petíciót, de szeretnék, ha legalább 20 ezer aláírás összegyűlne.

IDE KATTINTVA

lehet aláírni a szlovén miniszternek címzett petíciót.

Kiemelt kép: Facebook/WWF Magyarország

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik