Virágzó vidékünk

Új madárfaj költött a szegedi Fehér-tónál

Egy fészekalj fiókát nevelt fel a nyáron egy pásztorgém pár a Szeged melletti Fehér-tó nádrengetegének takarásában. Ez az első alkalom, hogy ez az inkább meleg égövi tájakon fészkelő faj itt költött – közölte honlapján a Kiskunsági Nemzeti Park.

Mint írják, a madár könnyen összetéveszthető a kiskócsaggal, de a nászruhás példányok jól felismerhetőek narancssárgás tarkó és válltollaikról.

Nevéhez híven Magyarországon a legelő bivaly és szarvasmarha gulyák környékén keresi táplálékát.

A Tömörkénytől Szegedig húzódó, természeti értékekben gazdag Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet legnagyobb állóvize a szegedi Fehér-tó, amely egy hajdani szikes tóból kialakított halastó-rendszer, nyüzsgő madárvilággal. Közel 300 madárfajt figyeltek meg eddig a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) működési területén levő  tórendszeren.

Fotó: Thinkstock

Idén nyáron itt fedezte fel a nemzeti park munkatársa a pásztorgém párt, amely azt is mutatja, hogy a terület természetvédelmi jelentősége egyre nagyobb.

Kollégámmal figyelni kezdtük madarakat, és hamarosan beigazolódott a sejtésünk, hogy nem csak az idejüket töltik itt, hanem költenek is. A nádrengetegben nem volt egyszerű beazonosítani a fészküket, de ezután már rendszeresen filmeztük és fotóztuk őket. 3 fióka repült ki a fészekből augusztusban

– számolt be Bakacsi Gábor, a KNPI természetvédelmi őrkerület-vezetője.

A szegedi Fehér-tónál első alkalommal költött a pásztorgém, ami újabb bizonyíték a faj európai terjeszkedésére.

Az Alföldön egyre gyakrabban észlelt alkalmi vendég első bizonyított költését a Hortobágyon regisztrálták 2011-ben. Zala megyében is megfigyeltek tavaly nyáron kilenc példányt.

Kihirdették 2017 legjobb madárfotóit - és nem találjuk a szavakat
És megint bebizonyosodott: csodálatos világban élünk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik