Virágzó vidékünk

Lilába öltöztek az alföldi szikes puszták

Gyönyörű látványt nyújt a magyar sóvirág-mező.

A Körös-Maros Nemzeti Parkban nagy kiterjedésű szikes puszták találhatóak, melyek nyár végére lila színbe öltöznek. A színt a magyar sóvirág virágzásának köszönhetjük, amely ürmös pusztákon és szikfokokon fordul elő hazánkban – olvasható a nemzeti park weboldalán.

Világszerte 120 faja ismert a Limonium nemzetségnek. A sóvirág faja (Limonium gmeilini) Kelet-Európában, Észak-Ázsiában és Szibériában fordul elő. A hungaricum alfaj pannon bennszülött, főként magyarországi szikes pusztákon elterjedt területtel.

Fotó: meloidae.com

Sótűrő növényünk gyökere mélyre hatoló, szára többszörösen elágazó, levelei a talaj felszínén körkörösen terülnek el, kizárólag tőállóak, tojásdad-lándzsásak, ép szélűek. A vastag bőrnemű levelei a párologtatás csökkentésével érik el azt, hogy kisebb legyen a növény vízvesztesége, a szikes pusztákon a nyári aszályos időszakban is üdék a levelei. Virágzata többszörösen összetett, a csészelevelek halványlilák, az öttagú virágok lilák vagy kékek. Termése toktermés.

Szárazvirág-kötészetben és kiskertekben telt virágú, fehér, sárga, rózsaszín, lila színű változatait alkalmazzák. A sóvirágféléket már az ókori görögök is gyógynövényként termesztették, vérzéscsillapítónak használták sebesüléskor összehúzó hatásai miatt.

A növény népies nevei: vasvirág, széki vagy szíki lapu, szíksaláta, lelleg, szalmavirág, jegesvirág.

Kiemelt kép: meloidae.com

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik