Mozaik

Rekordokat döntöttek a dél-alföldi pusztákon a kék csókák

Ezek a szép madarak kedvelik a sík vidéket.

A Körös-Maros Nemzeti Park tájain idén szinte mindenütt szép számban költöttek a szalakóták – vagy ahogy a népnyelv nevezi ezeket a szép színes madarakat, a kék csókák – olvasható a nemzeti park weboldalán.

Megérkezett Afrikából az első jeladós magyar szalakóta
Artúr újra birtokba vette a Hortobágyi Nemzeti Park területét.

A Kis-Sárréten az utóbbi tíz év alatt háromszorosára emelkedett a költő szalakótapárok száma. Idén rekordot döntött a költés. Összesen 37 párról van tudomásuk a szakembereknek, ebből 36 pár kihelyezett mesterséges odúban, 1 pedig természetes odúban, fűzfán költött.

Cserebökényben – ahol hazánk egyik legerősebb szalakóta-állománya található -, idén legalább 140 pár költött, közülük 134 mesterséges odúban.

Fotó: Wikimedia Commons

A kardoskúti Fehértó részterületén 49 költést találtak, ez a szám megfelel a korábbi évek átlagának. A Kígyósi-pusztán a védett területen 36 pár szalakóta költött, az ehhez közvetlenül csatlakozó nem védett területen pedig további 12 pár. Ez a tavalyihoz képest csak egy párral több, de szép lassan fejlődik az állomány.

A Dévaványai-Ecsegi pusztákon nem volt növekedés a költésben, a Maros-ártérben régen – amikor még jellemző volt a hullámtéri gyepeken a legeltetés – nagyon sok szalakóta költött, mostanra azonban ez a szán minimális lett. A Csanádi-pusztákon csökkent az állomány, aminek oka valószínűleg az, hogy idén volt egy átfogó odúcsere és sok madár nem fogadta el az új odúkat.

Összességében elmondható: ezek a szép madarak idén kiváló költési sikereket értek el.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik