Mozaik

Ritka madárvendég tette tiszteletét a Kiskunságban

Getty Images
Getty Images

Ritkán látott faj, egy lilebíbic bukkant fel a Böddi-széken október 9-én, ahol az elmúlt napok esőzéseinek a hatására ismét megjelent a víz a kiszáradt mederben, írja Facebook-oldalán a Kiskunsági Nemzeti Park.

A poszt szerint ez a faj a közép-ázsiai és délnyugat-szibériai száraz sztyeppéken fészkel, a telet Indiában, Szíriában, Irakban vagy Északkelet-Afrikában tölti.

Időnként előfordul, hogy egy-egy példány bíbiccsapatokhoz verődve ennyire nyugatra sodródik és hazánkban is megjelenik.

Erre a példányra is bíbicek társaságában figyelt fel a megtaláló Práger Csaba. A fajnak ez mindössze az idei második észlelése Magyarországon.

Viselkedése és testfelépítése a bíbicéhez hasonló, de valamivel kisebb és hosszabb lábú. A széles, fehér szemöldöksáv, a fekete láb és felsőszárnyának háromszínű mintázata könnyen megkülönböztethetővé teszi a bíbictől.

A lilebíbic állománya csökkenőben van a költőhelyén, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján is szerepel, mint Európában súlyosan veszélyeztetett faj. Ezért is fontos, hogy vonulása közben biztosítva legyenek számára a megfelelő pihenő- és táplálkozóhelyek.

Magyarországon fokozottan védett, eszmei értéke 500 ezer forint.

Kapcsolódó
Kőforgatót kaptak lencsevégre Orosháza határában
Ritka vendég a Körös-Maros Nemzeti Parkban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik