Mozaik

Védett madárritkaság fiókáit gyűrűzték meg a Fehér-tónál

Facebook / Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
Facebook / Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
Bebizonyosodott, hogy a hajlott csőrű madarak a Fehér-tó partján fészkelnek.

Idén is elvégezték a gémtelep fiókáinak gyűrűzését a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetben – írta a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.

A Fehér-tavon a még röpképtelen madarak befogásában a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Ifjúsági Tagozatának tagjai segítettek.

A gyűrűzések során a legtöbb madár az egyedi számozást viselő fémgyűrű mellett nagy méretű, színes gyűrűt is kapott, amely lehetővé teszi az egyed távolról történő beazonosítását. A jelölések számos információt szolgáltatnak a madarak területhűségéről és a vonulásáról.

Facebook / Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

A gyűrűzések során 15 kanalasgém, 6 nagy kócsag, 1 vörös gém, 10 bakcsó, 7 pásztorgém, 7 üstökösgém, 9 kis kócsag kapott egyedi jelölést.

A madarászok a telepen rendszeresen mozgó öreg madarak alapján keresték a batlát is. A jellegzetes csőrű fajnak a fészkét óriási szerencsével sikerült megtalálni, és a fészekben lapuló három fióka gyűrűzését is elvégezték.

A batlafiókák megtalálásával bizonyítottá vált egyben az is, hogy ez a hazánkban ritka faj fészkel a szegedi Fehér-tavon.

Facebook / Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

A másik különlegesség a pásztorgém volt. A kis termetű madár a neve arra utal, hogy gyakran követi a legelő bivalyokat, szarvasmarhákat, és az általuk felriasztott gyíkokat, sáskákat szedegeti össze. Magyarországon új fészkelő faunaelem, amely 2013-ban telepedett meg először, a Fehér-tavon pedig 2017-ben bizonyították a fészkelését első ízben.

A színes gyűrűs megfigyelések eddig a kanalasgémeknél működtek a leghatékonyabban. A korábbi években jelölt madarak Olaszországban és Tunéziában bukkantak fel, de az egyik itteni madár átkelt a Szaharán is.

Kapcsolódó
Pásztorgém inváziót észleltek Baranyában
A Drávacsehiben látott csapat a pásztorgém eddigi legnagyobb létszámú előfordulása volt Magyarországon.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik