Mozaik

Jó évük van a kanalasgémeknek Kis-Sárréten

Körös-Maros Nemzeti Park/Tóth Imre
Körös-Maros Nemzeti Park/Tóth Imre
Idén több mint hatvan pár kanalasgém rakott fészket a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén

A Kis-Sárréten a költőpárok száma az elmúlt évtizedekben 45- és 184 pár között alakult. Ebben az évben 61 párat számoltak, s szinte kivétel nélkül mindannyian neveltek fiókákat – írtra meg weboldalán a Körös-Maros Nemzeti Park

A fiókák szépen cseperednek, gyakran látjuk őket táplálkozni a halastavakon és a környező mocsarakon.

Az utódok már május végén, június elején elhagyták fészküket, és szüleikkel együtt járnak a különböző táplálkozó területekre, elsősorban a sekélyebb vizű halastavakra, mocsarakra és a Körös-Maros Nemzeti Park vizes élőhely-rekonstrukciós területeire. Ez utóbbiak is hozzájárulnak a faj stabil állományának fenntartásához.

A Körös-Maros Nemzeti Parkban állandó telepei csak a Kis-Sárréten találhatók, ezen belül az Ugrai-réten, illetve a Biharugrai- és Begécsi-halastavakon. Mindkét élőhelyen avas nádasban alakultak ki telepei, legtöbbször egyéb gémfélékkel vagy kis kárókatonákkal társulva. Itt a telepek körüli vízmélység mindig eléri az egy métert, ezáltal biztonságot nyújt a szőrmés ragadozók ellen.

Kapcsolódó
Váratlan helyen bukkant fel egy szegedi kanalasgém
Még a szakértők is meglepődtek, milyen messzire repült: egészen Szudánig.

A kanalasgém Földközi-tenger melléki és afrikai telelőterületeiről korán, általában már február végén megérkezik. A nádasokban szinte mindig az öreg, avas, ritkuló, ún. babásodó részeken épülnek a fészkek, egymáshoz közel, néha összeérve. A fészekalja 3-4 tojásból áll, s a 21-23 napig tartó kotlásban és a fiókák nevelésében mindkét szülő részt vesz.

A fiókák a közel egyhónapos, fészekben eltöltött idő után még egy darabig a telepen maradnak. Ilyenkor már egymás fészkeibe is átjárva kisebb csoportokat, úgynevezett óvodákat alkotnak.

A kanalasgémek tápláléka változatos, különféle vízi rovarok, apró rákok, békák, kisebb halak szerepelnek az étlapján. Zsákmányát gázolható vízből, oldalirányú csőrvágásokkal szerzi meg, sokszor a telepektől nagyobb távolságban is.

Kapcsolódó
Madártörténeti kuriózum – Először kapott jeladót kanalasgém hazánkban
Közép-Európában is egyedülinek számít az esemény.

A nyitókép illusztráció!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik