Virágzó vidékünk

Ritka orchideák virágoznak a mocsárréteken

wikimedia commons/Joachim Lutz
wikimedia commons/Joachim Lutz
A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén kicsit megkésve virágzik két ritka orchideafajunk a pompás kosbor és a hússzínű ujjaskosbor.

A mocsár szegélyében lévő, magasabb térszíneken, a mocsárréteken tenyészik az Ugrai-rét mellett több ezer tő pompás kosbor és mintegy 100 tő hússzínű ujjaskosbor. A két orchideafaj virágzása két héttel később kezdődött a korábbi évekhez viszonyítva – írta weboldalán a Körös-Maros Nemezeti Park.

A pompás kosbor akár 80 cm magasra is megnövő orchidea, nyúlánk sötétlilás-rózsaszínes virágzattal. Levelei 20-25 cm hosszúak, a fürtvirágzatában ülő virágok 2 centiméteresek, az orchideákra jellemző bonyolult felépítésűek, rendkívül látványosak. A virágnak van egy hátsó nyúlványa, sarkantyúja, illetve a virág elülső részén lévő úgynevezett mézajak kiszélesedő.

Kapcsolódó
190 éve láttak ilyen orchideát a Mecsekben
Ritka védett növényekre bukkantak a szakemberek.

A hússzínű ujjaskosbor alacsonyabb termetű, maximum 60 cm magasságot ér el, az üdébb részeken nő. Nevét az ujjasan hasogatott gumóiról kapta, mely tápanyag raktározó szerv.

A hússzínű név a virágok halvány rózsaszínű árnyalatára utal. Ez a faj a Dél-Tiszántúlon csak az Ugrai-rét oldalában található meg, míg az előbbi faj, a pompás kosbor a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén található mocsarak szélében is él egy kisebb állományban.

Élőhelyeiket a nádas terjedése, a gyalogakác előretörése veszélyezteti, melyet a rendszeres élőhelykezeléssel, zúzással sikerül visszaszorítani.

Kapcsolódó
Szenzációs felfedezés a Mátrában: 40 tő rendkívül ritka orchideát találtak
Legutóbb 2010-ben Parádsasváron sikerült egyetlen virágzó tövet találni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik