Virágzó vidékünk
Ophrys apifera

Kivirágzott az egyik legszebb és legdrágább orchideafaj a zalai lápréten

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2018. 06. 13. 09:18

Természetvédelmi értéke egyedenként 250 ezer forint.
Korábban a témában:

A Zala folyót kísérő ősgyepmaradványok természeti értékekben különösen gazdag területet jelentenek, a Batyki-láprét pedig a védett növény- és állatfajok számát tekintve még ezek közül is kimagaslik. A változatos mocsárrét, kékperjés láprét és kaszálórét társulásokból álló 50 hektáros gyepmozaik a Felső-Zala-völgy Natura 2000 terület legértékesebb élőhelye, ahol az év során 27 védett növényfaj virít – olvasható a Balaton-felvidéki Nemzeti Park weboldalán.

Fotó: Wikimedia Commons

A szakemberek május utolsó napjaiban végezték a területek festett karókkal történő kijelölést, s dolguk végeztével még elméláztak a változatos növényzetet csodálva. Ekkor pillantották meg a fokozottan védett méhbangó első példányát. Majd még egyet, majd még egyet, majd még egyet… Egyik legszebb hazai orchideafajunk összesen harminckét virágzó egyedét találták meg, így ezt a gyepfoltot is gyorsan körülzárták a védelmet jelentő karókkal.

Fotó: Wikimedia Commons

A méhbangó az 1970-es évekig csupán hazánk néhány pontjáról volt ismert. Ennek részben számos táj alulkutatottsága és alulértékeltsége lehetett az oka, tény azonban, hogy a melegkedvelő faj a klímaváltozás következtében terjeszkedőben van. Ebben az a tulajdonsága is segíti, hogy nincs szüksége rovarbeporzóra, önmaga megtermékenyítésére is képes. Mivel mikroszkópikus magjait a szél messzire szállítja és a talajban sokáig életképes marad, számára kedvező körülmények közé kerülve megjelenhet olyan helyeken is, ahol nem várnánk, hiszen már „minden négyzetcentiméterét ismerjük”.

Ma a méhbangó tucatnyi kisebb-nagyobb állományáról tudnak Zala megyében, de a Batyki-láprétről korábbi adata nem ismeretes. Megtalálásával tovább növekedett az ősgyep természetvédelmi értéke. A méhbangó természetvédelmi értéke egyedenként 250.000 Ft.

Démoni külsejű ritka orchideát találtak
A virágot a Természetvédelmi Világszövetség súlyosan veszélyeztetett fajként tartja nyilván.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Hongkong, 2018. október 23.
A Hongkong-Csuhaj-Makaó híd, a világ leghosszabb tengeri hídja Hongkongban 2018. október 22-én, a megnyitása elõtti napon. A három várost a Gyöngy-folyó torkolatvidékén összekötõ híd teljes hossza 55 kilométer, ebbõl a fõhíd 23 kilométer, az alagút 6,7 kilométer, és két mesterséges sziget is része a létesítménynek.
MTI/AP/Kin Cheung
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.