Virágzó vidékünk

190 éve láttak ilyen orchideát a Mecsekben

Szennyes ínfű és egy aprócska hazai orchidea, a pókbangó egyetlen példánya nyílt májusban a Duna-Dráva Nemzeti Park területén.

Májusban a Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Programban egy kevésbé ismert növényfaj állományfelmérését végezték a Duna-Dráva Nemzeti Park szakemberei a Mecsekben, amikor szennyes ínfű és pókbangó példányát fedezték fel a területen, írta a Nemzeti Park honlapja.

Békakontyot találtak az alföldi pusztaságban
Az orchideák közül ez az első megfigyelt példány.

A szigorúan védett, szennyes ínfű löszpusztarétek, száraz lejtősztyep területek, mészkedvelő tölgyesek szerény megjelenésű vadvirága. A Kelet-Mecsek déli előterében húzódó tölgyesek, és felhagyott szőlők között megbújó száraz gyepfoltok arasznyi növényét csak ritkán látni már napjainkban. A szennyes ínfű túlélését leginkább az átgondolatlan terület-helyreállítások, és a gyepterületek beszántása veszélyezteti.

Szennyes ínfű – Fotó: Flickr.com

A Kelet-Mecsek védett területein számos más, védett növényfaj is jól érzi magát, ilyen például az igen ritka, aprócska orchidea, a pókbangó.

A fokozottan védett pókbangó – Fotó: flickr.com

A páratlanul ritka pókbangót, a fokozottan védett hazai orchideát utoljára Horvát Adolf Olivér, pécsi botanikus jegyezte fel „A Mecsek-hegység és déli síkjának növényzete” című művében, 190 évvel ezelőtt.

A hazánkban előforduló néhány tucat orchidea faj mindegyike a kosborfélékhez tartozik, és jóval kisebb méretűek, mint trópusi rokonaik. Változatos élőhelyeken fordulnak elő, a nedves láp-, és mocsárrétek mellett gyepekben, erdőkben is megélnek.

Az összes hazai orchidea fajta, köztük a közelmúltban újra felfedezett madársisak, és a lilás színű pókbangó is szigorúan védett, ritkaság, példányaik eszmei értéke a 10 000 forintot is eléri.

Kiemelt kép: flickr.com

Kivirágzott az egyik legszebb és legdrágább orchideafaj a zalai lápréten
Természetvédelmi értéke egyedenként 250 ezer forint.
Olvasói sztorik