Virágzó vidékünk

Békakontyot találtak az alföldi pusztaságban

Az orchideák közül ez az első megfigyelt példány.

Hazai orchideáink közül a madársisakok után a békakonty is megjelent a Körös-Maros Nemzeti Park területén, tájékoztatott a nemzeti park.

Nyílnak az orchideák a Kiskunságban
A virág természetvédelmi oltalom alatt áll.

A Gyula határában fekvő Szabadkai-erdőben az orchideák közül eddig csak fehér és kardos madársisakokat ismertek, a napokban azonban egy tő békakontyot is felfedeztek a szakemberek. Ez a növény a nemzeti park területén nagyon ritka, a védett területeken pedig ez az első megkerült példány.

Békakonty – Fotó: wikipédia/Orchi

Földünk 25 ezer orchideafaja közül a hazai fajok kevésbé látványosak, a madársisakok apró fehér virágai májusban jelennek meg az erdőkben a békakonty zöldes, sárgászöldes virágai viszont nem igazán keltik fel a természetjárók figyelmét.

Fehér madársisak – Fotó: wikipédia

A békakonty jellegzetes, tojás alakú leveleiről könnyen beazonosítható, ritka orchideánk dombvidékeinken és középhegységeinkben él, a Tiszántúlon alig fordul elő.

A hazai orchideák rejtőzködnek, az időjárás függvényében változó módon nyílnak, előfordulhatnak olyan évek, amikor a virágzásuk elmarad. Földre hullott magvaik évekig fejlődnek a talajban, gyakran 6-8 éves korukban jelennek meg a felszínen.

Hazai madársisak-fajtáink átlagos élettartama 25 év, míg a békakontyé jóval hosszabb, akár 40-70 év is lehet.

A felfedezett egyetlen tő békakonty eszmei értéke 10 ezer forint.

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik