Mozaik

Kétezer éves magról kelt új életre a kihalt fa

A datolyapálma többszöri virágzása a tudósokat is meglepte.

Matuzsálem, a 2000 éves vetőmagból termesztett datolyapálma alfaját egy évezredes távollét után nyerheti vissza Izrael, írta az Atlas Obscura.

1963-ban Izraelben, a Massada erődben Heródes palotájának üvegházában különleges vetőmagokat fedeztek fel. Radiokarbon vizsgálattal megállapították, hogy a száraz éghajlatnak köszönhetően a magok hihetetlenül régről, valamikor Krisztus előtt 155 és Krisztus után 64 közötti időből származhatnak.

2005-ben Elaine Solowey, a helyi környezettudományi intézet munkatársa hármat elültetett belőlük. A tudós azt feltételezte, hogy a magvak valószínűleg már nem életképesek.

Wikimedia Commons

A vetőmagokat hormongazdag oldattal és műtrágyával kezelte, majd Keturában, az intézetben vetette el őket.

Az egyik mag fejlődni kezdett, és hamarosan csírázásnak indult, majd 12 éves korára több mint három méter magasra nőtt. Ez rekordnak számít, hiszen ez a legrégebbi vetőmag csírázása a Földön. A magból fejlődött növénynek a szakemberek a Matuzsálem nevet adták.

Matuzsálem kezdetben beteg, foltos levelekkel riogatta a tudósokat, később új erőre kapott, 2011-ben és 2015-ben virágba borult, ezzel megnyílt az út szaporítása felé.

A 2000 éves datolyapálma kulturális jelentőséggel bír, hiszen mind a Bibliában, mind a Koránban szerepel a növény neve héber nyelven. Emellett a pálmafa sziluettje ókori héber és modern izraeli pénzérméken is szerepel.

Örvendetes, hogy a világrekorder Matuzsálem ismét virágport termelt, hiszen az alfajt az izraeli háborúk hosszú évtizedei teljesen elpusztították.

A cseresznyefa, ami eperfán kelt életre
Ilyet se látunk sűrűn.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik