Kertünk-Portánk

Ingyen oszt vetőmagot és palántaföldet a budapesti bölcsész lány

Március 25-én  harmadik alkalommal rendezik meg Magyarországon az online közös magültetést. A közösséghez bárki csatlakozhat, aki szeretne hozzátenni a világ legnagyobb virtuális kertjéhez, melyhez nem kell többhektáros földet birtokolni.

Március 25-én  harmadik alkalommal rendezik meg Magyarországon az online közös magültetést. A közösséghez bárki csatlakozhat, aki szeretne hozzátenni a világ legnagyobb virtuális kertjéhez, melyhez nem kell többhektáros földet birtokolni.

Bajzák Anna, a PlantTogether kezdeményezés életre hívója a Budán nőtt fel és felnőttként, 2011 őszén ismerkedett meg a kertészkedés, földművelés szépségével. A Sokszínű Vidék megkeresésére elmondta szeretné, ha az emberek a kertészetek reklámjain túl a saját bőrükön is megtapasztalnák a növénynevelés csodáját.

A zöld trend nagy ipari fogás lett, sok felesleges árut megvetetnek a vásárlókkal. Sokszor azt sugallják, hogy stressz zöldnek lenni, hogy nem vagy képest az önellátás minimális megvalósítására sem

– mondta portálunknak.

Kreatív embernek tartja magát és csak olyan dolgokba vág bele, amire korábban még nem volt példa. Előtte gyógynövénnyel töltött illatos ékszereket készített, ami az indulás pillanatában szintén egyedülálló volt a világon.

Fotók: Csiszár Margaréta

A PlantTogethert – a mozgalom nevével ellentétben – egyedül szervezi, de mosolygó hangon meséli, hogy őt ez nem zavarja, egyedül is csinálja, hisz az ő ötlete, ő gyermeke.

Az ajándék fűszermagokat – többek közt az általa magról nevelt fahéj illatú bazsalikomot – és a palántaföldet a közös magvetés napján, 25- én szombaton a DIP Design Passage kézműves vásáron, illetve addig az alábbi PlantPointok egyikén lehet átvenni:

  • a másik bolt – 1192, Budapest, Kós Károly tér 13. Magátvétel: Hétfő- Péntek 7- 19.30; Szombat: 8-17.30; Vasárnap 9-11.30.
  • CikkCakk Studio – Wagner ház földszint, 1053 Budapest, Kossuth Lajos utca 14. Magátvétel: Hétfő – Péntek 12-18
  • Petite Planet Kokedama – 1123 Budapest, Bán utca 6-8. Magátvétel: Hétfő, szerda, péntek: 10-18h
  • Héjakút Drogéria és Biobolt – 1077, Budapest, Király utca 93. Magátvétel: Hétfő- Péntek: 10-17.30, Szombat: 9-12.30
  • Wild Flower Bar –  1052, Budapest, Vitkovics Mihály utca 3-5 Magátvétel: Hétfő – Péntek: 13-19h, Szombat: 10-17h

Az eseményre eddig több mint százan regisztráltak. A jelentkezőket a jövő hét elején hírlevélben tájékoztatja a fontos tudnivalókról és hasznos információkkal látja el őket az ültetés folyamatáról.

Március 25-én közös magvetésre várok mindenkit a Dip Design Passage területén felállított standomnál, de természetesen az átvett magokat otthon is földbe lehet helyezni. Sőt, azok is csatlakozhatnak, akik nem tőlem kapták a magjaikat

– magyarázta.

Fotó: Thinkstock

A játék csak ezután kezdődik

Bajzák Anna ötlete az is, hogy az ültetés után a kertészek közös szelfiket készítsenek a palántákkal, majd a #planttogether és #plantfie hashtegekkel megosszák közösségi oldalaikon vagy küldjék el neki a fotókat.

És ha egyszer játék, akkor nyeremények is társulnak hozzá.

Eddig tizenkilencen ajánlottak fel különböző díjakat. A nyerteseket az esetek többségében sorsolni fogjuk, de egyes felajánlók maguk zsűrizik majd a beérkezett plantfie-ket.

Az eredményhirdetésre várhatóan júliusban kerül sor, de pontos időpontot még tűztek ki.

Az ötletgazda rengeteg pozitív visszajelzést kap, nap mint nap érkezik fiókjába idegenektől biztató, gratuláló levél.

A kezdeményezést a Sokszínű Vidék is támogatja és reméljük, hogy március 25-én – még ha csak virtuálisan is, de – több százan kezdünk együtt palántanevelésbe.

Bővebb információkat ide kattintva találsz.

Kiemelt kép: Csiszár Margaréta

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik