Kertünk-Portánk

Így lehet páratlanul szép rusztikus kertünk

A rusztikus hangulatot nem csupán házunkban, hanem kertünkben is kialakíthatjuk. Az olykor filléres megoldásokkal nem csupán kellemes látványt biztosítunk, hanem hasznos praktikákkal is gazdagítjuk kertünket. Figyeljünk arra, hogy, ami hasznos, az dekoratív is legyen!

A rusztikus kertnek is megvannak a szabályai, alapvetései. Ha e mellett döntünk, akkor érdemes megtervezni, hogy mik azok a legfontosabb jellemzők, dekorációk, amik egységes képet, harmóniát ajándékoznak kertünknek.

Fotó: Zooyer

Szép kerítés

A hagyományos kert része a konyhakert. Ha ennek részévé teszünk egy mutatós kovácsoltvas kaput, máris csodás látványt teremthetünk. Ha szerencsénk van, akkor a padláson is rálelhetünk, vagy használt piacokon is be beszerezhetjük.

Kerti szekrény vagy ültető asztal

A kis kerti szekrény és asztal nagy segítségünkre lehet a kertben. Szóba jöhet régi konyhaasztal, konyhakredenc, raklap. Egy kis tervezés, és már is kész is rusztikus, hasznos díszlet. Az asztalnál ne felejtsük számításba venni: az asztal magassága (konyhapult magasság) , rakfelület, polcok, egyéb kellékek, kézzel könnyen elérhető szerszámtartó.

Fotó: countryliving.com

Kültéri étkező, pihenő

Nem kell a legdrágább bútorokra gondolni. Járjunk nyitott szemmel és így esélyünk lesz arra, hogy olcsón megvásároljunk egy hangulatos kollekciót, ahol nyugodt pihenésünk biztosított lesz.

Fotó: nanobuffet.com

Lavórok, vödrök, dézsák

Mindenütt akadhatnak kopott lavórok, öreg, zománcozott vödrök, tejeskannák, kocsik, talicskák, hordók, amelyek egyedi, falusias hangulatúvá varázsolják a teraszt, verandát, ha növényekkel gazdagítjuk. A megfelelő helyen, ötletes növényelrendezéssel, ezek mutatós dézsává alakíthatók. Az ötletek tárháza határtalan.

Fotó: countrylivin.co.uk

Madárbarát kert

Ugye milyen jó ha reggel madárcsicsergésre ébredünk? Egy igazi kiskertész szereti, ha a gyep gyommentes, szépen nyírt, ha nincs egy lehullott levél, és a sövények is precízen nyírottak. Ha viszont a madaraknak szeretnénk kedvezni, akkor lazítanunk kell ezeken a szabályokon. Először is készítünk számukra madáretetőt, -itatót, valamint minél több színes virágot ültetünk kertünkbe.

Fotó: Ann Layer

Vesszőből, fából készült pergolák, kerítések

A fából készült átjárókkal, pergolákkal abszolút naturális megjelenést biztosíthatunk kertünknek. Egyrészt természetes anyaga tökéletes harmóniát biztosít, másrészt jól illeszkedik kertünk egyéb rusztikus megoldásaihoz. A vesszőből készült kerítés amilyen diszkrét, olyannyira szép, nem szorítja háttérbe virágainkat, bokrainkat, ráadásul segítséget jelenthet a kisebb állati betolakodókkal szemben. És ha már itt tartunk, akkor ne felejtsük ki az egyre kedveltebb a fűzből készült építményeket sem.  Élő kerítést vagy akár élő bungalót is készíthetünk a felnőttek és  gyerekek nagy örömére.

Fotó: bhg.com

Szekér, szekérkerék, talicska

A kedvencek kedvence a kertbe felállított virágokkal díszített szekér. Ennek hiányában jól hasznosíthatunk egy szekérkereket vagy egy talicskát is.

Fotó: blog-gardenloversclub.com
Fotó: blog-gardenloversclub.com

Agyagcserép, tál, korsó, váza

A rusztikus kert mellőzi a műanyag dekorációkat amennyire csak lehet. Természetes anyagok jellemzik, melyek tökéletesen illeszkednek a rusztika világához.

Fotó: kinggeorgehome.com

 További ötletek

Galéria

Forrás/ kertlap /bhg

Ez is érdekelhet

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik