Mozaik

100 méternél magasabb a Föld legnagyobb fája

A famatuzsálem a világ legnagyobb virágos növénye címmel is büszkélkedhet.

Borneó szigetén találták meg Földünk legmagasabb trópusi fáját, mely minden valószínűség szerint egyben a világ legmagasabb virágos növénye, írta az ng.hu.

Kidöntötte a vihar az ezeréves, ikonikus mammutfenyőt
Évente több tízezer látogató kereste fel a fát és környékét.

A Menara – magyarul: Torony – névre keresztelt, több mint 100 méter magas, szálegyenes törzsű faóriás egy lejtős, erdős területen nőtt. A világ legmagasabb virágos növénye címet korábban egy tasmaniai Eucalyptus regnans birtokolta, mely csupán 120 centiméterrel nőtt alacsonyabbra Menaránál.

Földünk legmagasabb fája a Shorea faguetiana fajhoz tartozik és 100,8 méter magasra nőtt.

A délkelet ázsiai Borneón számtalan veszélyeztetett növény- és állatfaj él – Fotó: Pixabay

Dipterokarpuszok Tasmániától Borneón keresztül egészen Amazóniáig szinte mindegyik trópusi esőerdőben élnek. Menarához hasonló, szintén a a dipterokarpusz-félék közé sorolható trópusi famatuzsálemeket korábban is találtak már Délkelet-Ázsiában.

Menarát egy botanikai kutatásokat végző repülőgép segítségével fedezték fel 2018 végén, majd idén januárban egy helyi lakos, Unding Jami felmászott a törzsén és pontosan lemérte, így vált bizonyossá világelsősége.

Yadvinder Malhi, az Oxfordi Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint nem valószínű, hogy ennél magasabbra képes lenne megnőni egy trópusi fa.

Kiemelt kép: Pixabay

Famatuzsálemeket ment meg ég és föld között a faápoló
Börzsei Bence élethivatásának tekinti a fák megmentését, szakszerű gondozását.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik