Mozaik

Több billió fa ültetése menthetné meg a Földet

A fák telepítése lehet a legeredményesebb eszköz, mellyel felvehetjük a harcot az éghajlatváltozás ellen.

A fák lehetnek a legerősebb fegyvereink az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. Az esőerdők nagy léptékű újratelepítése a légkörből elég szén-dioxidot szívna fel ahhoz, hogy egy évtizednyi szén-dioxid kibocsátás megszűnjön, tudósít az Independent.

További fákat lehetne ültetni a parkokban, erdőkben, elhagyott területeken. Több ezer milliárd fa ültetése esetén minden más módszernél hasznosabb lenne az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, állítja Dr. Thomas Crowther ökológus.

Földi felmérések és a műholdak adatainak kombinálásával Dr. Crowther és munkatársai pontosabb eredményt kaptak a fák számáról, mint az eddigi becslések. Ugyanezzel a módszerrel azt is ki tudták számolni, mennyi fát lehetne elültetni a világ minden táján fellelhető üres foltokba.

Dr. Crowther elmondta, a fák számának alulbecslése azt jelenti, a tudósok is jelentősen alábecsülik az erdők éghajlatváltozás elleni küzdelmének lehetőségeit.

A Project Drawdown egy olyan csoport, amely összehasonlítja a különböző kibocsátáscsökkentési technikák érdemeit. Jelenleg a szárazföldi szélenergia és a hűtők, légkondicionálók jobb újrahasznosítása vezeti a listát.

Ezek a technikák mindössze 80 gigatonnal csökkentik a szén-dioxid kibocsátást, míg a növekvő erdők a jelenlegi számítások szerint  a 18. helyen állnak, mindössze 18 gigaton megtakarítással.

Fák és erdők nélkül nincsen fenntartható jövő
Kulcsfontosságúak az élelmezésbiztonság, az ivóvíz, a megújuló energiaforrások és a vidéki térségek megélhetése tekintetében.

Dr. Crowther által végzett új kutatások az új számok függvényében számították ki a fák ültetésével elérhető szén-dioxid csökkentés lehetséges mértékét.

Jelenleg 400 gigaton a számolt érték 3 billió fára számolva, ha ezt a tervek szerinti trillió fa számával megnöveljük, ez több száz gigaton nagyságrendű emelkedést eredményezne – ez azt jelenti, hogy legalább 10 éves antropogén kibocsátás tűnhetne el. A fák lehetnek a legerősebb fegyverünk az éghajlatváltozás elleni küzdelemben

– mondta a tudós.

A tervet Dr. Crowther megvitatta az Amerikai Tudományfejlesztési Szövetség (AAAS) találkozóján Washington DC-ben.

Fotó: Pixabay.com

Az azonosított helyek teljes beültetése ugyan nyilvánvalóan irreális, de a fák ültetését egyre inkább elismerik fontos tevékenységként a Föld életének megőrzéséhez.

Az Egyesült Nemzetek eredetileg egy ,,1 milliárd fa” elnevezésű kampányt futtatott, de Dr. Crowther megállapításainak fényében ezt átnevezték a ,,Trillio Fa” kampányának.

Már 17 milliárd fát ültettek el a világ minden táján.

Nem városi vagy mezőgazdasági területekre, csak lepusztult vagy elhagyott területekre irányul egyelőre a figyelem, így lehetőségünk van korunk két legnagyobb kihívásának – az éghajlatváltozásnak és a biológiai sokféleség csökkenésének kezelésére

– mondta dr. Crowther.

Az egészben az a szép, hogy az elképzelés megvalósításában bárki részt vehet. A fák szó szerint csak boldogabbá teszik az embereket, javítják a levegő minőségét, a vízminőséget, az élelmiszerminőséget, az ökoszisztéma-szolgáltatást, és mindez egy egyszerű, kézzelfogható dolog.

Kiemelt kép: Unsplash.com

Itt a lista! Ezeket az országokat érinti leginkább a klímaváltozás
Európa nagy része egészen megnyugtató képet mutat, mi viszont nem nagyon örülhetünk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik