Mozaik

Rendkívüli állapotot hirdettek a jegesmedvék inváziója miatt Oroszországban

Az éghajlat változása miatt a jegesmedvék egyre délebbre kényszerülnek.

A hatóságok az észak-oroszországi Novaja Zemlja szigetcsoporton rendkívüli állapotot jelentettek be a hétvégén, miután  jegesmedvék „ tömeges invázió ”-ját tapasztalták Belushya Guba településen. – olvasható az ecowatch.com oldalán.

A felvételeken jól látszik, hogy a jegesmedvék már betörnek az épületekbe, lakóházakba, és megjelentek az iskola területén is.

Az ott élők azt mondják, soha nem láttak még ennyi állatot egyszerre a környéken.

A medvék veszélyeztetett fajnak tekintendők Oroszországban, ezért tilos őket megölni. De az ottani tisztségviselők azt mondják, ha nem tudják elhajtani az állatokat, lehet, hogy nincs más választásuk.

Az ott élők azt is elmondták, a medvék már nem félnek sem a rendőrség járőröktől, sem az ijesztésre használt eszközöktől.

 

A település közelében december óta mintegy 52 jegesmedvét számoltak.

A helyi hivatalnok, Alexander Minayev állítása szerint a medvék ,,agresszív viselkedést mutatnak”, ideértve az ,,emberek elleni támadásokat és a lakóházakba és nyilvános épületekbe való belépést” .

A településen állandóan 6-10 medve van. Az emberek félnek, már alig merik elhagyni az otthonaikat. A szülők  nem hagyják a gyermekeiket iskolába és óvodába menni.

Ilya Mordvintsev kutató a Severtsev Ökológiai és Evolúciós Intézettől azt mondja, a medvék északon vándorolnak, de megálltak Belushya Gubában, élelem után kutatva.

Az éghajlatváltozás következtében az északi-sarki tengeri jég csökkenése miatt a jegesmedvéknek meg kell változtatniuk vadászati ​​szokásaikat, és több időt kell fordítaniuk az élelmiszer keresésre – ami potenciálisan ellentétben áll az emberekkel.

Az előző évekhez képest a délebbre jöttek, ahol a jég összefüggő, partra szálltak. Az észak felé vezető Novaya Zemlya-n a jég szilárd.

–  mondja a szakértő.

A medvék ott maradnak, ahol van étel.

A Szövetségi hatóságok Moszkvában küldtek egy nyomozócsoportot, hogy vizsgálják meg a helyzetet. Eddig nem adtak engedélyt a medvék kilövésére.

Nyitófotó: pixabay.com

A férfi, aki 9 veszélyeztetett fajt mentett meg a kihalástól
Mauritiusi vércséből már csak négy volt a világon 1974-ben, de mára megszázszorozódott a számuk.
Olvasói sztorik