Életmód

Hogyan beszéljünk a gyerekeknek az éghajlatváltozásról?

Ahogy a mondás tartja, a gyerekeké a jövő. Mivel napjainkban egyre inkább kulcskérdéssé válik a bolygónk jövője, fontos, hogy a gyerekek is tisztában legyenek az éghajlatváltozás okozta problémákkal és a lehetséges megoldásokkal – olvasható az Inhabitat magazin oldalán.

Bár a felvilágosítás ebben a témában is szükségszerű, azt a lehetséges forgatókönyvet felvázolni, hogy a Föld végül úgyis egy tüzes bolygó lesz, és nincs mit tenni, talán nem a legjobb megoldás.

Mesélni kell a gyerekeknek az éghajlatváltozásról, ám jobb, ha mindezt pozitív árnyalatú, érthető nyelven tesszük az életkoruknak megfelelően.

Mi kell ehhez?


fotó: Unsplash

Úgy mondd, hogy értse

A gyerekek egy bizonyos korig mindent szó szerint értenek, így egy olyan mondat, mint „A bolygónk megölése”, nem megfelelő. Nem szabad elfelejteni, hogy a gyerekek még semmit nem tudnak az éghajlatváltozásról. 8 évesnél fiatalabb gyerekeknek beszéljünk a természet szeretetéről. Mutassunk rá a sok szépségre, beszéljünk a szemétgyűjtés fontosságáról. A természet megértésével a gyerekek jobban meg fogják érteni az éghajlatváltozást is, ha abba a korba érnek.

Tedd kézzelfoghatóvá

Bár a gyerekek képesek odafigyelni egy beszélgetésre, mindig jobb, ha gyakorlati tevékenységhez tudják kötni az elmondottakat. Gondoljunk olyan példákra, amelyeket a gyerekek ismernek és értenek, szem előtt tartva az ő érdekeiket. A cél az, hogy mesénket mindig kísérje látványos vizuális megerősítés, így a gyerekek jobban megértik és megjegyzik a hallottakat.


fotó: Unsplash

Ne ijesztgess

Ahhoz, hogy a gyerekek megértsék a változást, először meg kell érteniük a tényeket. A félelemkeltés nem valószínű, hogy jó taktika. Ehelyett a könnyen emészthető dolgokra érdemes összpontosítani.  Miközben mosogatunk lehet arról beszélni, honnan jön a víz, és hogyan kerül be a vegyszer, amit épp használunk,  a rendszerbe. Főzés közben a zöldségekről, a napfény hatásáról beszélhetünk, és arról, mennyire fontos a nap a növényeknek. Kezdetnek ez is elég, ahogy öregszenek, egyre több mindent felfognak majd az éghajlatváltozással kapcsolatban is.

A gyerekek kérdeznek. Ha ezt teszik, ismerd el, ha nincsenek válaszaid. Meg lehet kérni őket, nézzenek utána a válaszoknak. Közben pedig újabb témák merülhetnek fel, amiről beszélni lehet.

A pálmaolaj elpusztítja az esőerdőket, de egy napot sem bírsz ki nélküle
A pálmaolaj szinte minden termékben ott van: egy összetevője az összetevőknek.

Keress forrásokat minden korosztály számára

Az éghajlatváltozás témája természetesen nem új. A bolygónkra gyakorolt ​​hatásairól számtalan könyv és videó van forgalomban. Mielőtt ezek közül megosztanál egyet a gyerekkel, nem árt először átnézni. Cél, hogy minden gyerek a korának megfelelő anyagot ismerje meg.

Csak pozitívan

Habár a virtuális világban számos baljóslatú teória kering, érdemes pozitív oldalról felvezetni a témát a gyerekeknek. Bátorítani kell őket arra, hogy a kis cselekedet is fontos, és minden tett változást eredményez, ezért az is fontos, ha a maga módján például szelektíven gyűjti a szemetet.


fotó: Unsplash

Úgy csináld, ahogy mondod

A legerősebb hatás a gyerekre az, ha azt is csinálod, amit mondasz. Ha a szelektív hulladékgyűjtésről beszélsz, gyűjts szelektíven. Használj műanyag zacskók helyett biopamut szatyrokat, hasznosíts újra, ha lehetőséged van rá.

Mutass példát, hogy gyereked is tudatos felnőtt lehessen.

Nyitókép: Unsplash

Olvasói sztorik