Életmód
Close up of fresh oil palm fruits and cooking oil, selective focus.

A pálmaolaj elpusztítja az esőerdőket, de egy napot sem bírsz ki nélküle

Korábban a témában:

A National Geographic újságírója egy téli sötét reggelen kimászott az ágyából. A fürdőszobában megmosta a kezeit, a fogát, aztán bekente hidratáló krémmel az arcát. Mielőtt aznap először eljutott volna a konyháig, már pálmaolaj volt a tenyerén, a fején és a nyelvén.

Hogy lássuk, milyen mértékben az életünk részévé vált a pálmaolaj, Hillary Rosner megfigyelte, hányszor érintkezett egy napon a sokat vitatott összetevővel.

A fürdőszobában

A pálmaolaj a világ legnépszerűbb ehető olaja, és a harmadik legkeresettebb növényi olaj a bolygón. Pálmaolajfába fektetni rendkívül kifizetődő biznisz, de mostanra a kiterjedt esőerdők rovására ültetik azokat, ami emberi jogi visszaélésekhez, fajok kihalásához és súlyos szén-dioxid-kibocsátáshoz vezetett.

Elsőre mindenki azt gondolhatja, soha nem látta még a pálmaolajat feltüntetve a kozmetikai termékek összetevői között. Ez lehet, hogy igaz, de lényegtelen. A pálmaolaj egy összetevője az összetevőknek.

Ott van például a decil-glükozid, ami sok tusfürdő, gyereksampon és érzékeny bőrre szánt termék fontos alapanyaga. Részben egy decanol nevű zsíralkoholból állítják elő, amit leggyakrabban a pálmaolajból vonnak ki.

Palm oil, a well-balanced healthy edible oil is now an important energy source for mankind. It comes from the fruit itself (reddish orange). Today it is widely acknowledged as a versatile and nutritious vegetable oil, trans fat free with a rich content of vitamins and antioxidants.
Thinkstock

A lauril-glükozidot szintén kókusz- vagy pálmaolajból készítik, és ez egy másik összetevője az illatos tusfürdőknek. Ez a felületaktív vegyület segít úgymond elkeverni a különböző anyagokat, mondjuk az olajat a vízzel. Jelen van a fogkrémekben is a nátrium-lauril-szulfáttal együtt, amit nem meglepő módon ugyanúgy a pálmaolajból vonnak ki.

Természetesen ha egy termék pálmaolajat tartalmaz, még nem jelenti egyértelműen azt, hogy a gyártó hozzájárul az ökológiai pusztításhoz. Sok cég egyre nagyobb hangsúlyt fektet rá, hogy a pálmaolajat ellenőrzött térségből szerezze be, viszont a vásárlóknak már azt is rendkívül nehéz megtudnia, hogy az adott termékben egyáltalán van-e pálmaolaj, nemhogy annak a származási helyét.

A konyhában

Hillary Rosner útja ezután a konyhába vezetett, ahol azt vette észre, hogy képletesen minden oldalról körülveszi őt a pálmaolaj.

A mandulavaj azért tartalmazza, hogy kenhető legyen, a müzliszeletekben a csokibevonathoz használják, a kekszeknek pedig ez adja az enyhe krémességét. 

A reggeli viszont más tészta volt. Az újságíró gyermeke joghurtot evett friss almákkal és fagyasztott erdei gyümölcsökkel, valamint egy tojást olívaolajban sütve. A nő avokádókrémet kent a toast kenyérre, a férje pedig rizst evett tojással és spenóttal. A pálmaolajnak nyoma sem volt.

Tigrist, elefántot, orangutánt öl a pálmaolaj
Nem az olaj a bűnös, hanem az ember, aki pálmasivatagot létesít az esőerdők helyén – még a klímaváltozás is gyorsabb emiatt.

Mindez úgy történhetett meg, hogy kizárólag olyan ételek kerültek az asztalra, amelyeknek csak természetes összetevői vannak. A pálmaolajat legtöbbször nem a kész, hanem a feldolgozott termékek tartalmazzák.

A feldolgozott élelmiszerek általában csomagolt termékek végtelen sok összetevővel, amiket a szupermarketek polcain és a népszerű gyorséttermek menüiben találhatunk meg. Ezekhez nagy mennyiségben adnak olyan anyagokat, amik nem tesznek jót az egészségünknek, Ilyen a só, a cukor, a zsír vagy a mesterséges ízfokozók.

És mint kiderült, ezekben a termékekben rejtőzködik a legtöbb pálmaolaj. Fagyasztott pizza, karácsonyi cukorka, félkész sütemények, és még sorolhatnánk. Ha kevesebb pálmaolaja akarunk fogyasztani, akkor egyszerű dolgunk van: ne együnk feldolgozott ételeket. Az egészségünkre válik.

Fenntarthatóság

Természetesen léteznek olyan kozmetikai produktumok, amikben egyáltalán nincs pálmaolaj, ilyenek a limitált összetevőből készülő szappanok, amik elkészítéséhez olívaolajat használnak. De nem is szükséges, teljesen kiütni a pálmaolajat az életünkből. A bojkottálás csak rosszabbat tenne a környezetnek. Ha más növényi olajat, például szójaolajat kellene ugyanilyen mennyiségben termelni, akkor az még nagyobb földterületet igényelne.

Views of palm oil plantations, Khao Sok National Park, Surat Thani Province, Thailand.
Thinkstock

Ha nem lennének támogatói azoknak a cégeknek, akik megpróbálják a pálmaolajtermelést ökológiailag kevésbé pusztítóan csinálni, az hatalmas előnyt jelentene a profitorientált vállalatoknak, akik magasról ejtenek a környezetvédelemre. 

Világszerte számos civil szervezet – köztük a WWF – részletese útmutató kiadványokat készített, amelyben tanácsokat adnak a fogyasztóknak, hogyan hozhatnak helyes döntést a pálmaolajjal kapcsolatban. Lényegében csak idő és kis utánajárás kérdése az egész, aminek, ha jobban belegondolunk van értelme, mert nem mindegy, mit kenünk a gyermekeink bőrére.

Kiemelt kép: Thinkstock

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.