Életmód

Baj van, nem működik az óceántakarító szerkezet

Alig egy hónappal az elindítása után komolyabb problémába ütközött a nagy csendes-óceáni szemétsziget eltakarítására létrehozott speciális szerkezet: bár a tisztítórendszer a tervek szerint gyűjti be a műanyagot, a hulladék kiszivárog belőle.

Az Ocean Cleanup honlapján megjelent közlemény szerint nem érte őket váratlanul a fejlemény.

Négy hónappal ezelőtt kezdtük el alkalmazni a System 001 elnevezésű tisztítórendszert a nagy csendes-óceáni szemétszigeten. Azt figyeltük meg, hogy az összegyűjtött műanyag távozik a rendszerből, ezért jelenleg keressük az okokat és a megoldáson dolgozunk. Mivel ez egy tesztverzió, és ez az első éles bevetése a rendszernek, felkészültünk a meglepetésekre

– fogalmazott Boyan Slat ötletgazda.

Közzétettek egy videót is, amelyben Arjen Tjallema, a csoport technológiai menedzsere magyarázza el részletesen, hogy mi a gond.

A rendszerhiba egyik oka a gyorsaság lehet. A műanyagcsőnek gyorsabban kellene mozognia a vízen, mint a műanyagszemétnek, hogy felszedje azokat, de jelenleg túl lassú ehhez. Ez részben az erős szélnek lehet betudható.

A csapat első körben kiszélesítette az U-alakú sorompót 60-70 méterrel, hátha ellenállóbbá válik a környezeti hatásoknak és egyúttal felgyorsul, de egy friss Twitter-bejegyzés szerint ez nem jött be.

Mindenesetre egykönnyen biztosan nem fogják feladni a próbálkozásokat, sőt, a honlap szerint hamarosan szeretnék az első adag összeszedett műanyaghulladékot a partra vinni.

„A szemétszigetek nem fognak maguktól eltűnni” - A 24 éves holland srác, aki megmenti az óceánokat
A fiatalember az életét tette fel az óceánok megmentésére, és most hatalmas lépést tett.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik