Virágzó vidékünk

Lilában pompázik a magyar flóra egyik legveszélyeztetettebb vadvirága

Magyarországon kizárólag a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság területén található ez a növény.

A kónya – más elnevezéssel bókoló – zsálya Magyarországon kizárólag a Dél-Tiszántúlon, a Körös-Maros Nemzeti Parkban fordul elő, itt van elterjedésének nyugati határa. A fokozottan védett növény – melynek természetvédelmi értéke 250 ezer forint – virágzása május közepén megkezdődött – olvasható a nemzeti park weboldalán.

Védett növényekkel népesítik be a dél-tiszántúli löszpusztagyepeket
A fokozottan védett volgamenti hérics és a kónya zsálya kizárólag a Körös-Maros Nemzeti Parkban él.

A kónya zsálya nevét lefelé hajló, „bókoló” virágzatáról kapta. A növény akár 120 centiméter magasra is megnő, nagy, bőrszerű leveleivel leárnyékolja a töve környékén esetlegesen fölbukkanó konkurenseket, így biztosít magának életteret. Lila virágzatát rendszerint május közepe táján bontja ki és mintegy két héten át pompázik.

A Körös-Maros Nemzeti Parkban két jelentős őshonos állománya van: Kondoroson, illetve az Orosháza melletti Tatársáncon. Két telepített állománya a Csanádi pusztákon és a Dévaványai-Ecsegi pusztákon található.

Fotó: Wikimedia Commons

A Tatársánc déli oldalán néhány tucatnyi kónya zsálya bontotta ki virágait az elmúlt napokban. Az itteni állomány hosszú évek óta stabil, lassan növekvő tendenciát mutat. Kondoroson az állománynagyság az útmezsgyében 80 tő körüli, míg a pufferben lévő szaporított növények száma a több száz tövet is meghaladta.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik