Virágzó vidékünk

Aranysárgán pompázik a magyar flóra egyik legszebb vadvirága

Régen csibedöglesztőnek nevezték.

A tavaszi hérics a magyar flóra egyik legszebb vadvirága. Nagy méretű – 3-6 cm átmérőjű – magánosan fejlődő, fénylő, aranysárga virágai március elejétől május közepéig már messziről felhívják magukra a figyelmet. A tavaszi hérics hazánkban ma még sokfelé előfordul, de hiányzik a Nyugat-Dunántúlról és kipusztult az Alföld jelentős részéről.

Mérgező növény, melyet hívogató színe ellenére kerülnek az állatok. Régen csibedöglesztőnek nevezték. A tavaszi hérics 2012-ben az év vadvirága lett Magyarországon.

Idén a korábbi évekhez képest jóval több a tavaszi hérics a Körös-Maros Nemzeti Parkban a Kígyósi-pusztán, ami elsősorban a megfelelő természetvédelmi kezelésnek köszönhető – olvasható a nemzeti park weboldalán.

A közelmúltban elvégzett GPS-es felmérés adatai rendkívül bíztatóak: 249 virágzó és több mint 300 nem virágzó tövet – ebben a magoncok is benne vannak – regisztráltak. Ez a szám azt mutatja, hogy az utóbbi években tapasztalt egyenletes növekedés nemcsak folytatódott, hanem ebben az évben ugrásszerű gyarapodás is bekövetkezett.

Fotó: Wikimedia Commons

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság nagy gondot fordít a Kígyósi-puszta védett tavaszi héricsállományának megóvására. A tavaszi virágzást követően minden évben lekaszálják a területet, majd nyár végétől késő őszig szürkemarhákkal legeltetik. Az állatok taposásukkal megbolygatják a földet, ezzel megkönnyítik a tavaszi hérics elszórt magvainak kikelését.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons

EZ IS ÉRDEKELHET:

Szirmot bontott a löszgyepek féltve őrzött vadvirága
1971-ben nyilvánították védetté.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik