Virágzó vidékünk

Szirmot bontott a löszgyepek féltve őrzött vadvirága

1971-ben nyilvánították védetté.

A volgamenti hérics hazánk legveszélyeztetettebb növényfajai közé tartozik, melynek egyetlen őshonos állománya a Csorvási-löszgyepen található. Ez a Körös-Maros Nemzeti Park legkorábban nyíló, fokozottan védett növényfaja – olvasható a nemzeti park weboldalán.

Az országban már mindenhol nyílnak az első vadvirágok, felismeritek?
A virágok ünnepe javában tart. A már kinyílott növények után sorban érkeznek társaik is, lassan pedig a kertekben is pompáznak majd a tavasz hírnökei.

Általában február második felében jelennek meg első virágai. Így volt ez az idén is, március elejére már több száz tő kivirágzott. A hónap közepén beköszönő télies időben azonban a hó befedte a sárga virágokat. Ha ismét beköszönt a melegebb idő, a volgamenti hérics virágai újra szép, színes színfoltot képeznek majd a Csorvási-löszgyepen. A virágzás általában március végén éri el csúcspontját.

Fotó: Wikimedia Commons

1935-ben fedezték fel

A növényt 1935-ben fedezték fel, mint a magyar flóra új tagját. Akkor még tizenöt helyen fordult elő jelenlegi élőhelyének tágabb környezetében. Állományának nagyarányú csökkenését a kiszántás, vegyszeres gyomirtás és az állatgyógyászati célokat szolgáló tályoggyökér gyűjtés jelentette. A volgamenti hérics volt az első növényfaj Magyarországon, melyet 1971-ben még megmaradt természetes termőhelyeivel együtt védetté nyilvánítottak.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik