Virágzó vidékünk

Magával ragadó látvány a Villányi borvidék ékszerdoboza

györkő zsombor
györkő zsombor
Villánykövesd pincesora az ország egyik leglátványosabb műemlék együttese.

Villánykövesd Baranya vármegyében, Villánytól alig négy kilométerre, a Fekete-hegy keleti lábánál fekvő település. Villánykövesd a Villányi borvidék és a Villány-Siklósi Borút tagja, nevét az ott eredő, és onnan Villányra folyó patakról, a Kövesdről kapta.

Az alig kétszáz fős lélekszámú település csodálatos természeti környezetben fekszik, ezáltal minden ide látogatót ámulatba ejt. Villánykövesd nevezetessége, a háromszintes pincesor a turisták kedvenc helye, a festők és fotósok gyakori témája.

györkő zsombor

A pincesor az ország egyik leglátványosabb műemlék együttese, ami világviszonylatban is egyedülálló és magával ragadó szépségű.

A mintegy 70 épületből álló – közülük 1983 óta 57 műemléki védettséget élvező – háromszintes pincesor minden egyes épülete arról árulkodik, hogy a múltban milyen jelentős szőlőtermesztés és borkészítés folyt e vidéken.

A falu lakosságának zöme szőlőműveléssel, borászattal, falusi vendéglátással és szőlőoltvány termesztéssel foglalkozik, féltve őrizve az ősök hagyományait.

györkő zsombor

Györkő Zsombor pécsi hobbifotós a ragyogó nyári napsütésben látogatott el a Villányi borvidék ékszerdobozába, és hangulatos felvételeket készített a településről.

Tettem egy kis falusétát a gyönyörű Villánykövesden, ahol megnéztem a pincesort is

– írta a fotókhoz fűzött bejegyzésében a Facebookon.

A fotóra kattintva képgalériánkban mi is bepillanthatunk a nyári virágözönben úszó falu szépségeibe – természetesen a pincesorba is.

Galéria
györkő zsombor
Kapcsolódó
Mesebeli hobbitfalut idéz a világörökségi pincesor Hercegkúton
A pincesorok egymás fölé épített, jellegzetes pincebejáratai Tokaj-Hegyalja egyik látványos és jól ismert jelképének számítanak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik