Virágzó vidékünk

Világörökségi jelkép az emeletes pincesor

Minden évszakban üdítő látványt nyújt a környék.

A  Tokaj-hegyaljai borvidék a világ első zárt borvidéke 1737 óta.  Az Unesco Világörökség Bizottsága mint kultúrtájat 2002-ben-ben vette fel a világörökségi listára Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj néven.

tokaj2

 A Tokaj-hegyalja világöröksége a része a Gombos-hegyi pincesor, mely Sárospataktól 3 km-re, Hercegkút határában fekszik.

tokaj3

A pincesorok egymás fölé épített, jellegzetes pincebejáratai Tokaj-Hegyalja egyik látványos és jól ismert jelképének számítanak, melyek négy emeleten, egymás fölötti sorokban idézik a hagyományos pincekultúrát, a régi paraszti világ életformáját. A pincesorokon 195 pince található.

Hercegkút

A település a Rákóczi-szabadságharc után elnéptelenedett. A terület földesura, Trautson herceg, német telepeseket hozatott a faluba. A telepesek alapvetően szőlőműveléssel foglalkoztak. A Gombos-hegy maga gyönyörű kirándulóhely, növény- és állatvilágával, a hegytetőre vezető Kálváriával. Csodálatos panorámája a közeli városra, hegyekre, és a Bodrog folyóra nyílik.

tokaj4fehérelvira

A Gombos-hegy oldalában a helybéliek összefogásával és pénzéből épült meg a Jézus szenvedéseit bemutató, 14 stációból és a dombtetőn lévő 3 fakeresztből álló Kálvária.

tokaj5

tokaj6

Fotól: Facebook/Fehér Elvira

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik