Virágzó vidékünk

2018 vadvirága a kornistárnics

Három gyönyörűségből lehetett választani.

Az év vadvirága kezdeményezés megszületése után hamar elérte célját: országos mozgalommá vált, útra indítása óta tucatnyi hazai védett vagy védendő növényfaj került a látókörébe. A természet védelme és a vadon élő növények iránt elkötelezett emberek sokasága érzi magáénak és vesz részt az adott év vadvirágához kapcsolódó eseményeken, programokon. A 2010 végén magánkezdeményezésként indult ötletet 2015-től a Magyar Természettudományi Múzeum koordinálja.

Az év vadvirága 2016-ban: mocsári kockásliliom
Lezárult a 2016-os év vadvirága szavazás. Négy jelölt volt a győzelemre.
2017-ben a hóvirág lett az év vadvirága
A turbánliliomnak másodszor is csalódnia kellett.

2017-ben az Év vadvirága program kuratóriuma tett három javaslatot a 2018 Év vadvirága cím elnyerésére, melyekre az interneten szavazhattak az érdeklődők. A három jelölt az apró nőszirom, a fehér tündérrózsa és a kornistárnics voltak.

Kiegyenlített küzdelemben az Év Vadvirága 2018-as címet a kornistárnics nyerte el.

A szavazás során végig tartotta első helyét a szintén rengeteg szavazatot kapó fehér tündérrózsa (35%) és az apró nőszirom (29%) előtt.

Németországban is nyert

A kornistárnics Európa nagy részén jelen van, areája egészen Szibériáig húzódik. Mindenütt visszaszorulóban van élőhelyeinek kiszáradása és átalakulása miatt. Emiatt védett többek között Lengyelországban, Olaszországban, Romániában és Svájcban is. Németországban már 1980-ban az év vadvirágává választották. Hazánkban 1982 óta védett, természetvédelmi értéke 10.000 Ft.

Fotó: Wikimedia Commons

Hazánkban a hegy- és dombvidékeken, valamint az alföldeken is szórványos, hiányzik a Tiszántúl és a Dél-Dunántúl nagy részéről. Kiszáradó lápréteken, hegyi- és mocsárréteken fordul elő. Az utóbbi 50 évben számos korábbi lelőhelyéről – többnyire élőhelyének megszűnése vagy átalakulása (kiszáradása, cserjésedése) miatt – eltűnt.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik