Virágzó vidékünk

Bearanyozzák a tavasz hangulatát a magyarországi virágmezők

A hóvirággal kezdődött és sorban következett a többi. Hamarosan érkezik a tulipán.

Tagadhatatlanul a tavasz hírnökei a februártól folyamatosan előbújó vadvirágok. Hazánk számos természetvédelmi területén pompáznak különböző színekben a virágmezők, melyek megtekintése egy-egy családi programnak is kiváló. A gyönyörű látványosságokból gyűjtöttünk csokorba néhányat.

Alcsúti hóvirágmező

Fotó: MTI – Bodnár Boglárka

Több mint 2 és fél hektáron terül el az Alcsúti Arborétumban a hóvirágmező. A növény első példányát az 1800-as évek végén telepítették az alcsútdobozi birtok kertészei, majd újabb és újabb fajtákkal gyarapították. A kora tavasszal nyíló hóvirágok között, 7 hóvirágfaj, 24 fajtája tekinthető meg Magyarország legeredetibb angolparkjában. Hamarosan elvirágzik a növény, melyet 2017-ben az év vadvirágának választottak: március 22-ig tart az alcsúti hóvirágünnep, addig csodálatos a látvány.

Krókuszok színkavalkádja Szarvason

Fotó: Facebook/Szarvasi Arborétum

A Szarvasi Arborétum területén is virágzik a hóvirág és a krókusz. Bár a hóvirág  az Alföldön ritkán fordul elő, a Pepi-kertben több helyen is gyönyörködhetünk e bájos kis virág elbűvölő szépségében és nemes egyszerűségében. A hóvirágok társaságában felfedezhetjük a sárga, lila és fehér színben pompázó krókuszokat is.

Teljes szőnyegvirágzás Kámonban

Fotó: friss.hu/Hódos Tamás

A Szombathelyen található, 27 hektáros Kámoni Arborétumban az év minden hónapjában találunk látványosságot. Tavasz kezdetén például a vadvirágok színes pompája ejti szerelembe a látogatókat. Idén először együtt virágzik a tőzikével a varázsmogyoró és a tündérfa is, egészen különleges látványt nyújtva a látogatóknak.

Tőzikék milliói a csáfordi erdőben

Fotó: Facebook/Máté Bea

A Fertő-Hanság Nemzeti Park területén, a rétek ölelésében, Csáfordjánosfa határában Magyarországon a legnagyobb tömegben az ottani tölgy-kőris-szil ligeterdő alját borítja olvadás után a tavaszi tőzike. Becslések szerint 13-17 millió tövet számlál a virág helyi populációja. Csodálatos látvány ilyenkor a csáfordi erdő, amikor a tőzikék fehér virágai mesebeli tájjá varázsolják a védett ligetet. A szervezett túrákról a nemzeti park weboldalán tájékozódhatnak az érdeklődők, s mint a hóvirág esetében, úgy a tőzikénél is véget ér hamarosan a szezon.

Vácrátóton hamarosan virágzik a tulipán

A 180 éves műemlék és természetvédelem alatt álló romantikus tájképi kert, hazánk leggazdagabb tudományos élőnövény gyűjteménye.  A Vácrátóti Arborétumban március végén-április elején kezdődik a tulipánok virágzása, s bár az az időjárás függvénye, hogy meddig pompáznak, egy biztos: a kései virágzásúak „meghosszabbítják” a szezont.

Kiemelt kép: Facebook/Szarvasi Arborétum

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik