Kertünk-Portánk

2017-ben a hóvirág lett az év vadvirága

A turbánliliomnak másodszor is csalódnia kellett.

A verseny meghirdetőinek célja olyan, lehetőleg az ország több régiójában előforduló növényfajok széles közönséggel való megismertetése, melyek nem közönségesek, állományaik visszaszorulóban vannak és aktív védelmükért bárki tehet akár az év vadvirága programhoz kapcsolódó rendezvényeken, eseményeken, akár önállón is.

hovirag2

A hetedik alkalommal meghirdetett év vadvirága szavazás tétje az volt, melyik vadon élő növény lehet 2017-ben az Év vadvirága Magyarországon. A címért egy közismert, egy kevéssé ismert és egy újra próbálkozó növény indulhatott. Azaz: a hóvirág, a mocsári gólyahír és a turbánliliom.

Mint ismert, 2016-ban a mocsári kockásliliom lett az év vadvirága.

2017-ben – mindvégig kiegyenlített állás mellett – a hóvirág lett a győztes a szavazatok 35%-ával, megelőzve a turbánliliomot (33 %) és a mocsári gólyahírt (32 %). Szegény turbánliliomnak másodszorra is csalódnia kellett, hiszen 2016-ban is versenyben volt az év vadvirága címért.

hovirag1

Ezért szeretünk hóvirág

Egyik legismertebb növényünk, így talán be sem kell mutatni sokaknak. Üde erdők növénye. Hazánk hegy- és dombvidékein sokfelé megtalálható, az Alföldön viszont igen ritka. A hóolvadással, illetve az első tavaszi napokkal virágzik már februártól és virágzása a hegyekben májusig elhúzódhat. Mint a tavasz egyik első virágát, előszeretettel szedik csokrokba és különösen Nőnap környékén árulják (árulták) is. Hazánkban 2005. óta védelem alatt áll így hagymáinak és virágainak gyűjtése is tilos.

Itt pedig mutatunk még 10 vadvirágot, talán közötte lesz a kedvenced.

Fotók: pixabay

 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik