Virágzó vidékünk

Magyarországról kipusztultnak hitt vadvirágot találtak

Mindössze egy virágzó példányára bukkantak az Őrségi Nemzeti Park területén.

A közelmúltban Szakály Ágnes, Papp László és Dr. Szépligeti Mátyás rábukkantak a hazánkból három évtizede kipusztultnak hitt fehér tőzegkáka egy virágzó példányára – olvasható az Őrségi Nemzeti Park weboldalán.

Magyarországon kuriózumnak számít

A faj ugyan világviszonylatban nem veszélyeztetett (kiterjedt állományai élnek Észak-Amerika, Európa és Ázsia boreális régióiban és egyes délebbi lápvidékein), ám Magyarországon igazi kuriózumnak tekinthető. Az állandóan nedves, tápanyagszegény környezethez alkalmazkodott fajt Pócs Tamás és munkatársai még társulásalkotóként írták le a Felső-Kemeneshát egy pontjáról az 1950-es években. A fehér tőzegkáka eltűnése az elmúlt 50-70 év jelentős tájhasználat-változásaihoz, és klimatikus szélsőségeihez köthető.

Az előkerült egyed élőhelyét az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság kiemelt figyelemmel kezeli a jövőben, hiszen könnyen lehet, hogy virágtalan állapotban több egyed is jelen van még a területen, így újbóli elszaporodása elősegíthető.

Fotó: Wikimedia Commons

A fehér tőzegkáka Magyarországon védett, élőhelye fokozottan védett természeti terület. Az igazgatóság nyomatékosan felhívja a figyelmet, hogy a területre való belépés hatósági engedélyhez és az igazgatósággal való egyeztetéshez kötött. Az élőhely és fajai igen sérülékenyek, ezért annak zavartalanságát a természetvédelmi őrszolgálat folyamatosan ellenőrzi.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik