Virágzó vidékünk

Mákvirágok tarkítják a bácsalmási pipacsmezőt

Pipacsot látni is élmény, de mákvirággal együtt valósággal felejthetetlen.

A pipacsvirágzás országszerte lenyűgöző látványt nyújt. Számtalan helyen piroslik a rét, a mező. Olvasónknak, Janovics Editnek sikerült a pipacs mellett a mák virágzását is lencsevégre kapni, ráadásul egy helyen és egy időben. A helyszín Bácsalmás környéke. A terület egy részén pipacs, egy részén mák virít és több helyen elképesztő harmóniában olvad eggyé a két virág.

Fotó: Janovics Edit

Érdemes közelebbről is megismerni a két csodaszép virágot. Megyeri Szabolcs segítségével most mutatjuk a legfontosabb különbségeket és érdekességeket.

Pipacs

  • A pipacs, tisztes nevén Papaver rhoeas a mákfélék családjába, a kétszikűek osztályába, és a zárvatermők törzsébe tartozik, és bármilyen szép is, tulajdonképpen gyomnövény, szemrevaló vadvirág.
  • Ha gyomként tekintjük, akkor elmondható róla, hogy régen jellemzően a gabonafélék gyomnövénye volt, ám a múlt század közepére a rendszeres vegyszeres irtás kiszorította a termőföldekről, így manapság már csak a búzatáblák szélén láthatjuk árválkodni, sok esetben gyomtársulásban a búzavirággal és a mezei szarkalábbal.
  • A pipacs több néven fut a népnyelvben, hívhatjuk vadmáknak, büdös máknak, esetleg pitypalatyvirágnak, utóbbi különösen jópofa.
  • 40-80 cm magas, élénkpiros virágai négy sziromból állnak, melyek töve fekete. Levelei, toktermése, és friss hajtásai enyhén mérgezőek. Szirmait egykoron a bor pirosságának fokozására, színének élénkítésére használták, de a virág szárított szirmaiból készülhet teafőzet is, ami jótékonyan hat a torokfájós, köhögéses betegségekre.
  • Nem csak a szirmok, a pipacs magja is ehető, süteményekhez keverve diószerű ízt kölcsönöz az édességeknek, házi készítésű magvas kenyérbe is süthető, és állítólag a magokból sajtolt olaj jó kiegészítője lehet salátáknak.
  • A pipacs meghonosítható a kertben is, a növény magról könnyedén szaporítható.
Fotó: Janovics Edit
Fotó: Janovics Edit
Fotó: Janovics Edit

Mák

  • Míg a pipacs látványelemként elsőrangú, addig rokona, a mák már sokkal inkább haszonnövényként ismeretes, sőt  a mák a legősibb kultúrnövények egyike.
  • Hosszú, egyenes szárán fehér, piros, lila virágai, változatos „gubó” termése élénk színfoltja házunk tájának.
  • A  sumérok több helyen is az “öröm virága”-ként említik. Nagy Sándornak köszönhetően a mák ismert lett perzsa, arab területeken is, sőt Indiában is megkedvelték.
  • A mák hazánkban is hosszú múltra tekint vissza, nem csak a terméséért tartották, faluhelyen például sokáig használták a gubóból készült főzetet sírós, nyugtalan kisgyermekek csillapítására.
  • Apró szemű terméséből változatos és finom ételek készülnek, a mákos bejgli vitán felül hungarikum.
  • A mákgubóból közel kéttucatnyi alkaloida állítható elő, melyek között van kábító, fájdalomcsillapító, nyugtató, és köhögéscsillapító hatású is.
  • A gubó kábító hatása miatt a mák nagyüzemi termesztését szigorú rendeletek szabályozzák, a fehér virágzatú változat például 2006 óta csak engedéllyel termeszthető, de az alacsonyabb hatóanyag tartalmú fajtákat kis mennyiségben otthon is termeszthetünk.
  • A kertészetekben kapható változatokat nyugodtan kipróbálhatjuk. Fogyasztás mellett még dekorációként is nagyszerű,  rusztikus, vidékies stílust kölcsönöz kertünknek. Az elszáradt gubókat szárastul levágva beltéri dekorelemként is használhatjuk, vázában remekül mutatnak.
Fotó: Janovics Edit
Fotó: Janovics Edit
Fotó: Janovics Edit
Fotó: Janovics Edit

Címlapfotó: Janovics Edit

12 ezer tő írisz virágzik a kiskunmajsai Jonathermál kertjében
A 400 színárnyalat valóban felemelő élmény.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik