Virágzó vidékünk

Lengedezik a virágzó árvalányhaj, a magyar rétek legékesebb pázsitfüve

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2018. 05. 09. 07:12

Népi kultúránk megbecsült növénye.
Korábban a témában:

Napok óta országszerte több helyen lengedezik a rétek, domboldalak egyik legszebb vadvirága. Az árvalányhaj népi kultúránk becses dísze, szigorúan védett természeti kincs. Eszmei értéke ötezer forint.

Fotó: Bódi Katalin
Fotó: Bódi Katalin

A történelem során a falusi nép fontos díszítő eleme volt az árvalányhaj bokréta, amely nem csak a szobáknak, hanem a legények, majd a cserkészek kalapjának is fontos kiegészítőjeként szolgált ünnepei alkalmakkor. A növény egykor igen elterjedt volt, a rozmaring és a tulipán mellett a magyar ember egyik legkedveltebb növényének számított.

Fotó: Bódi Katalin
Fotó: Bódi Katalin

Az árvalányhaj a homoki rétek, legelők, homokpuszták jellegzetes növénye. Ahol előfordul, ott tömegesen mutatkozik, vagyis ameddig a szem ellát, hullámzik a rét, ahogy fújja a szél.  Az árvalányhaj a száraz és meleg éghajlatot kedveli, és igencsak különleges a talajigénye, melynek köszönhetően csak a nitrogénban szegény, meszes, homokos, háborítatlan területeken él meg. Hazánkban békés otthonra talált a Kiskunsági Nemzeti Parkban, valamint Észak-Magyarország és a Dunántúl lankás domboldalain.

Fotó: Bódi Katalin
Fotó: Bódi Katalin

A mintegy 20-30 cm magasságú növény az év nagy részében szinte észrevétlenül éli az életét, virágzásakor azonban halvány tollai beborítják a mezőket. Május 7-én ezt a gyönyörűséget pillantotta meg Bódi Katalin fotóriporter Nógrádmegyer határában, és elragadtató felvételeket készített az árvalányhaj-mezőről.

Fotó: Bódi Katalin
Fotó: Bódi Katalin
Fotó: Bódi Katalin

Kiemelt kép: Bódi Katalin

Vissza a címlapra

Kommentek

Scotts Head Dominica is a small fishing village in Domica, Caribbean Island. It is the meeting point of Atlantic Ocean and the Caribbean Sea (Soufriere Bay). Scotts Head is famous of its snorkeling and diving places. Soufriere Bay was formed by a volcanic crater. The famous dive site of Champagne is located near Soufriere, where mild volcanic activity sends bubbles of warm air up through the water.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.