Virágzó vidékünk

Idén is keresik az ország legvirágosabb települését

Május végéig jelentkezhetnek a települések önkormányzatai az idén 25. alkalommal meghirdetett Virágos Magyarország környezetszépítő versenyre, amely az ország egyik legnagyobb társadalmi megmozdulása - mondta Guller Zoltán, a versenyt lebonyolító Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

Tavaly 312 település vett részt a programban, idén a várakozásaik szerint még több település fog benevezni.

A verseny összehozza az országban élőket, szebbé varázsolja a településeket Nyíregyházától-Debrecenig, Győrtől-Tapolcáig. A Virágos Magyarország verseny 1994 óta az ország egyik legjelentősebb, és legtöbb lakost megmozgató kezdeményezése, azóta több mint 1500 települést díjaztak.

Borbás Marcsi, a verseny fővédnöke elmondta: a tavalyi győztes Veszprém és Lajoskomárom képviseli Magyarországot az idei Európai Virágos Városok és Falvak Versenyén (Entente Florale Europe). A jelentkezőket ingyenes szakértői tanácsadással is segítik.

Báthoryné Nagy Ildikó Réka, a verseny nemzetközi koordinátora elmondta, a 25. évforduló alkalmából a zsűri egy jubileumi díjat is odaítél majd.

Gyula belvárosa – MTI Fotó: Rosta Tibor

Idén is öt települési kategória van:

  • ezer lakos alatti falu,
  • ezer lakos feletti falu,
  • 50 ezer alatti város,
  • 50 ezer feletti város,
  • Budapest kerületei pedig idén is önálló kategóriában versenyeznek.

A települési önkormányzatok az online jelentkezési lap kitöltésével jelentkezhetnek május 31-ig, a viragosmagyarorszag.hu oldalon, a részvétel díjtalan.

A Virágos Magyarország verseny kapcsolódik az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyéhez, amely több mint három évtizedes múltra tekint vissza. Az idei két fődíjas település – város és falu kategóriában – a 2019. évi európai versenyen képviseli majd Magyarországot.

Megoldották a rejtélyt, ami még Darwinon is kifogott
Így hódították meg a világot a virágos növények.

Kiemelt kép: MTI/Varga György

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!