Kertünk-Portánk

Reneszánszát éli a csónakorchidea

Az orchideák divatja töretlen, sőt, egyre trendibbek ezek a virágok,

Az orchideák népes családot alkotnak, közel húszezer fajtát ismerünk, a hibridek száma pedig milliós nagyságrendű – írja blogjában Megyeri Szabolcs kertészmérnök.

Az egyik legnépszerűbb a Cymbidium, vagyis a csónakorchidea. Érdekesség, hogy hazánkban a 80′-as években a Cymbidium termelése ipari méretekben zajlott, vágott virágként ma már nem népszerű, azonban cserepes dísznövényként reneszánszát éli.

Fotó: Wikimedia Commons

A Cymbidium volt egyébként az első nemesített orchidea fajta, mely bekerült a lakásokba, otthon is tartható egzotikus dísznövényként. A Cymbidium fajták rendkívül változatos színűek, a zöldtől az égő vörösig szinte minden színt megtalálhatunk, pasztell árnyalatuk miatt pedig a legtöbb szobában előnyösen mutatnak, nem rivalizálnak a többi szobanövénnyel.

Hogyan tartsuk, neveljük és gondozzuk?

A csónakorchidea a hűvösebb helyiségeket kedveli – tájékoztat Megyeri Szabolcs. Nyáron nagyon fontos számára a kert, télen viszont a hűvös és fényes helyiség. A szabadban nem ajánlatos a teleltetése. A legalkalmasabb egy hűvösebb és világos, napos szoba, amit télen csak minimálisan fűtűnk.

A pince szintén nem ajánlott a teleltetésre, igaz valójában egyik növénynek sem megfelelő teleltető helyiség a pince.

Tavasszal és nyáron ki kell vinni a teraszra vagy a kertbe. Figyelni kell, hogy világos helyre tegyük, de ugyanakkor a déli tűző nap ne érje. Ebben az időszakban rendszeres öntözést igényel és orchideához készített tápoldatot kell adagolni. Ajánlott a nagy melegben párásítással hűteni. Egészen addig, míg az éjszakai hőmérséklet az 5-6 Celsius fokot el nem éri, addig nyugodtan kint hagyhatjuk a növényünket. Amikor viszont a hőmérséklet eléri ezt az értéket akkor a mindenképpen vigyük be a teleltetésre előkészített helyiségbe.

Ügyeljünk arra, hogy a minimum hőmérséklet a 7-8 Celsiust elérje, a maximum hőmérséklet viszont ne legyen több 15 foknál. Az öntözést ilyenkor már ritkítani kell. A hideghatás fontos a virágzáshoz. Ha a növény jól érzi magát, akkor télen és tavasszal virágzik. Átültetni kizárólag abban az estben szabad, ha kinőtte a konténert, és akkor is csak virágzást követően.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik