Virágzó vidékünk

Szenzációs felfedezés a Mátrában: 40 tő rendkívül ritka orchideát találtak

Legutóbb 2010-ben Parádsasváron sikerült egyetlen virágzó tövet találni.

Július elején botanikusoktól kapott érdekes információt a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága, miszerint Parádsasvár közelében találtak néhány tő ciklámenlila nőszőfüvet, olvasható a nemzeti park weboldalán.

A hír hallatán a természetvédelmi őrök gyorsan nyakukba vették az említett területet, megtalálni a növényeket és felmérni az állományt. Igazi orchidea ritkaságról van szó, ez a vadvirág európai szinten is ritka faj, csupán néhány országban fordul elő. Hazánkban fokozottan védett és az IUCN vörös listája is „veszélyeztetett” kategóriába sorolja e növényt.

A faj története nagyon érdekes Magyarországon

Sokáig mindössze egyetlen hazai előfordulása volt ismert a Mátrából, Parád mellett 1865-ben Vrabélyi Márton gyűjtötte. Ezután 1998-ban és 1999-ben a Mecsekben előkerült néhány tő, ez a kis állomány azonban  mára eltűnt. A következő adat 2010-ből származik, amikor Parádsasváron egyetlen virágzó tövet sikerült találni.

Az ezt követő években azonban itt sem került elő újra, így gyakorlatilag nem volt ismert élőhelye a fajnak az egész országban. Ezért is szenzáció, hogy most új állományra bukkantak, melyben sokat segített Tóth György amatőr orchidea-kutató.

A nemzeti park szakembereinek felmérése során 15 tövet számoltak össze a megtalálás helyszínének közvetlen közelében. Ezután a környéken a hasonló élőhelyeket is bejárták, és újabb két helyen találták meg a fajt. Összesen 40 tövet sikerült feltérképezniük, ez jelenleg az ismert magyarországi állomány egésze. Mivel rendkívül ritka és fokozottan védett növényfajról van szó, ezért kiemelt hangsúlyt fektetnenk a jövőben megőrzésére: fontos az állomány pontos felmérése és monitorozása, a virágzó tövek rendszeres számbavétele minden évben.

Kiemelt kép: bnpi.hu

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik