Virágzó vidékünk

Tiltakoznak a kutatók a balatoni nádirtások ellen

Újabb környezetpusztító beruházások tervei láttak napvilágot.

Komoly veszélyben van a Balaton vízminősége, ugyanis újabb és újabb környezetpusztító beruházások tervei láttak napvilágot – figyelmeztet a Balatoni Limnológiai Intézet (BLI) sajtóközleményében.

A kutatók megdöbbenéssel értesültek az újabb, a környezetet veszélyeztető beruházási folyamatokról és tervekről.

Többször hangsúlyoztuk, hogy a nádasok kiterjedésének és állapotának megőrzése mennyire fontos a tó egészének egészsége szempontjából. A Keszthelyi-medence, a Tihanyi-félsziget és a Szigligeti-öböl a legérintetlenebb, leginkább természetközeli partszakaszokat foglalja magában. Ezen térségek egyre növekvő mértékű terhelése kiemelten ellenjavallt. Amennyiben a hajózási, a turisztikai és a településfejlesztési szempontok egyre nagyobb súlyt kapnak a természet védelmével szemben, úgy az előbb-utóbb bekövetkező környezeti krízis éppen a tó – turisztikailag oly fontos – vonzerejének drasztikus csökkenését eredményezi majd.

– írják a szakemberek.

A BLI azonban nincs abban a helyzetben, hogy rendelkezéseket és beruházásokat vétózzon meg, de közszolgálati kötelességük, hogy a veszély növekvő mértékére figyelmeztessék az érintetteket- jegyzik meg a közleményben.

Forrás: Wikimedia Commons

Ellenpéldaként érdemes felhozni a szigligeti önkormányzatot,  amely évtizedek óta komolyan veszi a természet megóvását. Itt található az északi part talán legnagyobb összefüggő nádasa, ami nem kis részben azért maradhatott fenn, mert folyamatosan megállj parancsolnak a beruházásokra.

A tiltakozás oka: a Balaton egyik legszebb területére gigakikötőt terveznek

A közlemény hátterében egy, a Balaton életét jelentősen befolyásoló gigaberuházás állhat: egy ipari kikötő építésének előkészületei kezdődtek el Balatongyörök és Vonyarcvashegy határában, a Szent Mihály-kápolnától 400 méterre. A gigakikötőt a Balatongyörök és Vonyarcvashegy között jelenleg is üzemelő 110 ezer köbméter befogadóképességű zagytér mellett szeretnék kialakítani.

Címlapkép forrása: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik