Virágzó vidékünk

Milliárdok a balatoni turizmusban

A Kisfaludy turisztikai fejlesztési programmal minden idők legnagyobb szálláshelyfejlesztési programja valósulhat meg a vidéki Magyarországon – így büszkélkedik az állami Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a 2017-ben útjára indított programmal, amelynek keretében 2030-ig 300 milliárd forint értékű szálláshelyfejlesztési beruházás valósulhat meg Magyarországon. Ebből 150 milliárd forintot a kormány hazai költségvetési forrásból, vissza nem térítendő támogatás formájában biztosít – olvasható a Napi.hu-n.

Az MTÜ több mint 700 pályázattal kapcsolatban hozott pozitív támogatói döntést, és már 624 támogatói okiratot bocsátott ki. Eddig nem volt nyilvános, hogy pontosan ki és melyik cég nyerte el a panziók, szállodák felújítására, bővítésére, építésére szolgáló milliókat, milliárdokat, ám a szerencsés nyertesek listája immár elérhető a MTÜ honlapján, melyet a Napi.hu szemlézett.

Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója szerint a támogatások odaítélése során szakmai szempontok alapján döntöttek. A szakember tavaly szeptemberi sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a Kisfaludy programban meghirdetett felhívásokra összesen 1522 pályázat érkezett. A keretnövelésnek köszönhetően a pályázatok szakmai elbírálása alapján szerinte a vidéken található panziók több mint kétharmada részesül támogatásban. Az első ütemben több mint 80 milliárd forint értékben valósulnak meg fejlesztések a következő években, amelyhez a magyar kormány 48 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást ad.

Mediterrán mintára épül kikötő Révfülöpön
Először 1974-ben merült fel a településen a kikötő ötlete.

A balatoni régió igazán jól lobbizott, hiszen a térség több beruházása is bőven kapott a MTÜ pályázati pénzeiből. A szántódi, ötcsillagos Balaland Hotel építésére  például 2,9 milliárd forint jutott. Nem szégyenkezhet Hévíz sem, hiszen a városában 8 szolgáltató nyert el a kormányzat által biztosított támogatási összegből összesen 640 millió forintot – számolt be róla a Hévíz Televízió. Manninger Jenő miniszteri biztos, a térség országgyűlési képviselője elmondta, választókerületében összesen mintegy 5,3 milliárd forintot sikerült elnyerni.

Kiemelt kép: Pixabay.com

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik