Mozaik

Páratlan képeket tettek közkinccsé a Balatonról

Kilenc doboznyi archívumi anyag lett feldolgozva.

Páratlan balatoni képanyagot digitalizált a nyár végére a megújuló Közlekedési Múzeum, olvasható a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum oldalán.

Balaton Camino: a lélek is utazik a magyar tenger körül
Nem kell feltétlenül végigsétálni az egész utat, szakaszokra is be lehet csatlakozni.

A fotóanyagon főleg a két világháború közötti kikötőépítéseket, parti munkákat és a balatoni, Balaton-parti közlekedésben dolgozók társadalmi helyzetét csodálhatjuk meg. A Múzeum szakemberei a Balatoni Hajózási Zrt.-vel kötött együttműködésnek köszönhetőn dolgozzák fel a BAHART archívumát.

Fotó: MMKM_TEMGY_2019_1_1_1_21_2 Kikötőépítés

A BAHART fényképarchívumának feldolgozása révén egy olyan, eddig kevesek számára elérhető anyagot sikerült most közkinccsé tenni, amely nem csupán a kutatók számára lehet érdekes. A sosem publikált fotók főleg a két háború közötti Balatonról adnak újfajta képet. A Közlekedési Múzeum kiemelt feladatának tartja, hogy a hazai vállaltokkal való együttműködés keretében is segítse a közlekedés- és ipartörténet emlékeinek megőrzését és annak XXI. századi elvárásoknak megfelelő közzétételét is. Egy ilyen sikeres munkáról számolhatunk most be, miközben az értékes archívum feldolgozása tovább folytatódik

– mondta el a projekt kapcsán Vitézy Dávid főigazgató.

Az összesen kilenc doboznyi archívumi anyag döntő többségben 1930 és 1940 között a Balatoni Kikötők Magyar Királyi Felügyelőségénél keletkezett. Emellett, kisebb részben a MAHART-os és BAHART-os időkben született tételek is szerepelnek a gyűjteményben, amit a múzeum digitalizálási műhelye, muzeológusai, archívumi szakemberei több hónap alatt, aprólékos munkával dolgoztak fel.

MMKM_TEMGY_2019_1_1_1_1_22 Hajókikötő télen 1930 után
MMKM_TEMGY_2019_1_1_1_22_101 Szarvasmarhák itatása a Balatonban
MMKM_TEMGY_2019_1_1_1_22_155 A Sió csatorna lezárása

Kiemelt kép: MMKM_TEMGY_2019_1_1_1_22_26 A révfülöpi kikötő 1913 körül

Balatoni meghívókat küldtek az űrbe
A Balaton körül zajló eseményekre húszezer látogatót várnak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik