Virágzó vidékünk

Balatoni meghívókat küldtek az űrbe

A Balaton körül zajló eseményekre húszezer látogatót várnak.

34 ezer méter magasba repítették azt a balatoni festményt, amelynek segítségével az őszi balatoni rendezvényekre szeretnék felhívni a figyelmet. A kép mellé borkóstolókra szóló meghívókat is mellékeltek, amelyek megtalálói ingyenesen tesztelhetik a Nyitott Balaton akció idején kapuikat kitáró pincészetek borait. Az eseményekre húszezer embert várnak – írta közleményében a Balatoni Turizmus Szövetség.

Sokak számára kevésbé ismert, hogy a magyar meteorológusok napi rendszerességgel engednek fel olyan ballonokat, melyek az űr határáig jutnak el, majd a légköri mérések végeztével, visszahullanak a földre.  Egy ilyen léggömb segítségével népszerűsítették a balatoni eseményeket is

– közölte a szervezet.

A meteorológiai ballonra egy festményt  akasztottak, amely 34 kilométeres magasságban érte el a légkör határát.  A Kárpát-medence felett lebegő képpel Vig Attila festő, a kortárs művészetek fontosságára akarta felhívni a figyelmet.

Képletesen az egész ország, sőt Európa lakói is egyszerre „láthatják” a balatoni tájat ábrázoló festményt

– mondta a start előtt az alkotó.

Az akció érdekessége: hogy a festmény mellé speciális meghívókat is csomagoltak. Ezek olyan programokra szólnak, amelyeket a Nyitott Balaton akció idején (október 5. – november 4.), több mint húsz településen szerveznek. Az űrbe küldött csomagba tettek múzeumi belépőket, borkóstolókra jegyeket, szállodai kedvezményre jogosító kuponokat is.

A szervezők  a speciális meghívóval külön fel szeretnék hívni a figyelmet többek között a II. Alsóörsi Palacsinta Fesztiválra (október 7.), a Nagybereki Töpörtyű Fesztiválra(október 20.), a badacsonyi Bortriatlon eseményére (október 6-7.), a balatongyöröki Becehegyi Bortúrára (október 20.), a Siófoki Halfesztiválra (október 5-7.) a Tök jó Zalakaroson rendezvényére (október 29. – november 4.) vagy arra a napokig tartó hévízi eseményre, amely minden évben a müncheni sörfesztivált idéző ételekkel, italokkal várja a vendégeket.

Az akció keretében külön figyelmet szentelnek a gyerekeknek is. Jó példa erre a gyenesdiási tematikus programsorozat is, amely a Természet Házában izgalmas geológiai, élőhelyismereti eseményekkel várja a családokat. De a legkisebbeket több helyen várja majd Füred Kapitány is, a balatoni mesehős, aki Csapody Kinga, Irány a Balaton című mesekönyve alapján szervez  kincsvadászatokat. Ezzel párhuzamosan Balatonföldváron is tartanak mesetúrát és kalandos oknyomozó sétákat.

A Balaton körül zajló eseményekre húszezer látogatót várunk. Alapvető célunk  megmutatni, hogy a Balaton Régió nem csak a nyári, fürdőzésre alkalmas időszakban jelenthet vonzó úti célt a turisták számára, hanem a tavaszi és őszi időszakban is képes olyan kínálatot biztosítani, amiért érdemes ideutazni

– mondta Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik