Mozaik

Mérges medúzák és mérgező csikóhalak ijesztgetik a Földközi-tenger élővilágát

A nem honos élőlények komolyan fenyegetik a helyi fajokat.

A Földközi-tengert a Vörös-tengerrel összekötő csatorna forradalmasította a tengeri hajózást, mivel közvetlen összeköttetést teremtett a Kelet és a Nyugat között. Környezetbiológusok azonban most a híres vízi út egy kevésbé ismert hatására hívták fel a figyelmet: az évtizedek során a Földközi-tengerben nem honos több száz faj, köztük a mérges medúza és az agresszív tűzhal vándorolt át a csatornán a Mediterráneumba. A tudósok szerint a következmények pusztítóak lehetnek, írta az MTI.

Először láttak kék bálnát a Vörös-tengeren
Tippelgetnek, hogy keveredhetett oda.

A beáramlás jelentősen erősödött azóta, hogy Egyiptom 2015-ben megnyitotta az új Szuezi-csatornát, ezzel megkétszerezte az útvonal kapacitását, sok földközi-tengeri ország azonban bírálta a fejlesztést.

A legélesebb kritikát a szomszédos Izraelben fogalmazták meg. Bella Galil, a Tel-avivi Egyetem Steinhardt Természettudományi Múzeumának tengerbiológusa az AP hírügynökségnek elmondta, a károk nagy része nem orvosolható, és sürgős cselekvésre szólított fel, hogy az invazív halak és rákfélék beáramlásának hosszú távú hatásait minimalizálják.

A tudós úgy fogalmazott, hogy a csatorna kiszélesítésével és kimélyítésével a nem honos fajok „mozgó akváriumát” hozták létre, és ha az invázió akadálytalan marad, az ember számára barátságtalanná válhatnak a mediterrán parti vizek. Galil szerint az invazív fajok száma több mint kétszeresére nőtt az elmúlt 30 évben, jelenleg 400 körül van. A jelenséget a „fel nem ismert veszélyek történelmi példájának” nevezte.

Izrael mérges medúzák soha nem látott hullámával néz szembe, ezek a csalánozók károkat okoztak a parti erőművekben és elijesztették a turistákat és a strandolókat. Más mérges fajok – köztük a az Indiai-óceánban és a Csendes-óceán nyugati részén őshonos tűzhalak – állandó kolóniákat hoztak létre.

Hőhullámok pusztítják az óceánok élővilágát
Elpusztítják a tengeri moszatokat és a korallokat, aggasztó hatással vannak az emberiségre.

A tengerbiológus a rendkívül erős mérgű ezüst csikóhal megérkezését tartja a leginkább aggasztónak. Galil szerint az izraeli vizek halainak fele és rákjainak mindegyike már az invazív fajok közé tartozik, de a beáramlás már elérte Spanyolországot is.

Ezek a nem honos élőlények komolyan fenyegetik a helyi fajokat, legalább annyira, mint a klímaváltozás, a vízszennyezés vagy a túlhalászat. Kipusztítják az őshonos kagylókat, rákokat, halakat

– hangsúlyozta Galil.

Az egyiptomi környezetvédelmi miniszter viszont épp arról beszélt, hogy szerinte nincs ekkora veszély. Musztafa Fuda azt mondta, hogy az invazív fajok hasznosak is lehetnek, a túlhalászott fajok helyére léphetnek, alkalmazkodhatnak az új környezethez. Becslése szerint a jövevények kevesebb mint öt százalékát lehet károsnak nevezni, a nagy többség ártalmatlan.

A Szuezi-csatornai Egyetem tengerbiológusa, Tarek Temraz szerint az invázió globális jelenség, amely a szennyezés és a klímaváltozás számlájára írható: a fajok a túlélésért optimális környezetet keresnek maguknak.

Kiemelt Fotó: Pixabay

Begyűjtik az emberekre veszélyes halakat a Földközi-tengeren
A Karib-tengeren évekkel ezelőtt sikeresnek bizonyult a faj tömeges begyűjtése.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik